socha Matka s dítětem

Sousoší je umístěno v ose vyrovnávacího schodiště o dvou stupních. Na nízkém podstavci o obdélníkové základně je umístěno sousoší v nadživotní velikosti matky v náručí s děckem. Podstavec je tvořen dvěma hruběji opracovanými kvádry: v levé části nižší o více jak polovinu než v pravé části. Tato pravá část tvoří opěru pro sedící postavu matky. Postava matky v mírně nadživotní velikosti sedící oděná v selském oděvu. bosa. Na levém koleni stojící děcko (děvče), které je oděno taktéž v selský kroj, na hlavě mají obě čepec. Matka levou rukou drží dítě, pravá ruka je položena na tělíčku, matka líbá dítě na spánek. Děcko má položenu levou ruku na obličeji matky, pravá položena vzadu na ramenou matky.