socha Panny Marie Bolestné

Socha Panny Marie Bolestné, zv. v tomto regionu Karlovská, stojí v jihozápadní části města, na travnatém prostranství ulice Nábřeží, bezprostředně při křižovatce ulic Slánská, Hradební a Nábřeží. Pískovcová socha je umístěná na neogotickém podstavci, v jehož průčelí je vyveden nápis ORODUJ / ZA NÁS / SVATÁ / BOŽÍ / RODIČKO Vročení, původně umístěné dole pod nápisem - LP 1878 OP, je dnes již nečitelné. Figura zachycená v esovitě zvlněném kontrapostu má paže rozpažené v orodujícím gestu s dlaněmi otočenými vzhůru. Panna Marie je zahalená do jemně nařasených šatů a pláště, který ji ve výraznějších záhybech kaskádovitě splývá z předloktí. Hlavu má zahalenou rouškou. Velmi působivě zachycený je bolestný výraz tváře Matky Boží. Předmětem ochrany je socha Panny Marie Bolestné na parc. č. p. 1817/1.