socha Panny Marie Karlovské

Na čtyřech kamenných stupních půdorysu osmiúhelníka je hranolový podstavec s konkávně prohnutými stranami a okosenými hranami, složený ze soklu zakončeného profilací, střední části, jejíž nároží tvoří volutová křídla, a horní profilované římsy na každé straně nad reliéfně zdobeným vlysem půlkruhově vzepjaté. Římsa kónicky přechází do podnože sochy. Strany podstavce jsou členěny reliéfními rámy s nápisy: na přední straně s chronogramem „ANIMIS / CONCOR / DIBVS / EREXERE: / PRAE NOBILIS / AC CONSVLTIS / SIMVS DOMINQ / CAROLVS CHRO / MÝ, ET CONJVNX / EJVS CATHARINA / NATA LEDERE / Z RIANA“ (větší písmena jsou podtržena), na zadní straně spolu s erbem v bohatém akantovém lemování „ ROM : KAYSL : MAY : / VICH, AVFSCHLAKS / EINEMER DES VNTER / OLMITZ : CREIS / CARL CHROMY / 1718“, vlevo „MAGNIFICAT / ANIMA MEA / DOMINUM“, vpravo „NACH LUC. JCAP. 46 V. / UND DEM URBILDE / AM CARLSHOF / IN PRAG“. Vlastní socha stojí na nízké podnoži v kontrapostu s pokrčenou levou nohou, je v mírně podživotní velikosti, obě ruce jsou rozpřaženy směrem dolů. Panna Maria je oblečená do dlouhých nařasených šatů převázaných v pase stuhou, ramena a obě paže zahaluje plášť, vlasy jsou zakryty rouškou, hlava skloněna mírně k pravému rameni a dolů, kolem hlavy svatozář tvořená obroučkou s 12 pozlacenými hvězdami.