socha sv. Anny na podstavě

Socha sv. Anny na soklu vztyčená na třech kamenných stupních. Stupně jsou široké 146 cm, vysoké 27 cm a hluboké 25 cm. Sokl sestává z patky o obvodu 75 x 60 cm, hranolu o obvodu 46 x 40 cm a krycí desky stejného obvodu jako patka. Patka má na přední straně a na bocích jednoduché lineární ornamenty, pravoúhle vyžlabené hrany. V dolní části hranolu v lineárním ornamentu vyryt letopočet A 1746. V části střední vsazená deska s nápisem OBNOVENO / DOBROVOLNÝMI / PŘÍSPĚVKY / OBČANŮ / SOBOTECKÝCH / ...92. Nápis proveden černými malovanými písmeny, dnes nepříliš dobře čitelnými; nápisová deska se na několika místech drolí, zejména v partii letopočtu. Hranol v horní části jednoduše profilován, z přední strany zakončen dvěma stýkajícími se volutami provedenými v nízkém reliéfu. Na bocích hranolu shodná ornamentika, zjednodušeně kopírující členění čelní části. Krycí deska několikrát odstupněná, jednoduše profilovaná. Celková výška soklu činí 2 m. Mezi ním a samotnou sochou je ještě vložen menší soklík o výšce cca 40 cm, ve spodní části pravoúhlý, výše konkávně vybraný, na čelní straně s motivem stýkajících se volut provedených v nízkém reliéfu a motivem vegetabilního tvaru, na bocích zdobený jednoduchými motivy lineárními. Socha sv. Anny je komponována na základě prohnuté osy pomocí vysazeného pravého boku postavy. Draperie bohatě zřasená. Temeno hlavy, jejíž tvář je provedena ve zřetelných stařeckých rysech, pokrývá rouška. K pravému boku sv. Anny se vine postava malé Panny Marie, dosahující dvou třetin výšky hlavní postavy. Prostovlasá, s delšími vlasy v proudech splývajícími po temeni, hledí s hlavou zakloněnou do tváře sv. Anny. Oděna v rouchu stejného typu jako hlavní postava. Levou, proporčně naddimenzovanou rukou podpírá otevřenou knihu, již seshora přidržuje sv. Anna. Na odkryté stránce knihy je rozeznatelné písmeno Omega. Celková výška sochy je 1 m. Materiálem pískovec. Stupňový podstavec sochy je ohrazen novodobým kovovým plůtkem.