socha sv. Donáta na podstavě

Sloup se sochou sv. Donáta je situován na malé kruhové návsi obce Tetín. Materiálem je pískovec, dílo orientováno k SZ - straně. Na dvoustupňovém soklu (o rozměrech 88 x 88 cm a výšce 71 cm (44 + 27)) ukončeném ustupujícím oblounem spočívá štíhlý hranolový podstavec (s rozměry 51 x 54 cm a výškou 118 cm). Podstavec v dolní části baňatý, jeho boční a přední strany mají zrcadla s vtesaným orámováním a s půlkruhově vyříznutými rohy. V zrcadle čelní strany vtesaný špatně čitelný nápis s chronogramem provedený v humanistické minuskule, text nápisu: “SangVInee[---]fVIs / Donate PatronVS / RIgID[---]et an[---]tIs / fVLg[---] LI[---] / aDa[---]”. Nad nápisem v barokních kartuších iniciály “J” a “F” (Ignác Falge), nad nimi korunka. Dole na zadní straně podstavce vročení “1731”. Na podstavci posazena výrazně širší římsa (o výška 38 cm) s profilací pásek, sima, pásek a obloun. Na římse socha světce v životní velikosti (cca 180 cm) s vlastním plintem. Světec ztvárněn jako římský voják, v pravém kontrapostu, oděn v suknici, brnění a obut ve vysoké lýtkové boty, přes tělo přehozená rozevlátá pláštěnka. Jeho levá ruka spočívá na prsou, pravá pozvednutá drží krátký meč. Hlava se dívá vlevo dolů.