socha sv. Floriána

Kašna stojí v západní části náměstí je umístěna v ose morového sloupu. Tvoří ji čtvercová základna se dvěma nízkými schody, na které je osazen jednoduchý novodobý pískovcový bazén, členěný po stranách zalamovanými liniemi s oddělěným parapetem o stejné šířce jako boky bazénu. V rozích prvních schodu jsou umístěny čtvercové mříže kanálů. Uprostřed každé strany bazénu, pod parapetem, je výpust, opatřená plechovým vyústěním, ze kterého vytéká přebytečná voda z nádrže a spadá přes druhý schod na první schod doprostřed do podélné nádržky, vyhloubené v pískovci. Uprostřed bazénu je umístěn čtverhranný podstavec z jednoho kusu pískovce, který vystupuje nad vodu a směrem k vrcholu se mírně zužuje. Na něm stojí barokní socha sv. Floriána. Světec stojí na nízkém plintu, pravou nohu má podloženou kamenným kládkem. Je zobrazen v tradičním úboru římského vojáka. Pancíř mu přiléhá těsně k hrudi a tak vystupuje detailně propracované svalstvo. Kolem boků má dělenou suknici. V levé ruce drží praporec a pravou žehná (žehnající prsty jsou v současnosti uraženy). Hlavu zdobí helma s výraznou ozdobou z velkých per. Socha v kontrapostu je na bocích obalena drapérií praporce, která je po stranách členěná, ale v zadních partiích pojednána ploše diagonálními řasami, které se stýkají uprostřed zad.