socha sv. Floriána

Na volutovém soklu s probíraným dříkem s akanty, hlavičkami andílků, páskami a vrchní segmentově prohnutou římsou vpředu, stojí na soklíku sv.Florián v kontrapostu, pravá noha pokrčena, v šatě římského vojáka s praporcem v levé ruce. U pravé nohy hořící dům, v pravé ruce puténka s vodou. Vpředu na soklu nápis zní: NAŠE MĚSTO VEZMI POD OCHRANU/ PŘED POVODNÍ, ZHOUBNÝM PLAMENEM,/ SVOU PŘÍMLUVU PROPŮJČ ZA OBRANU,/ NAŠÍ ÚTĚCHY BUĎ HOJNÝM PRAME-/ NEM. Nápis na zadní straně s chronogramem: SVATÉMV FLORIÁNV/ OCHRÁNCI PROTI OHNI KE CTI/ A K OSLAVENI BOHA, POSTA-/ VILI SOCHV TVTO OCHOTNI/ CTITELOVÉ/ JEHO. (PhDr. V Paukrt) Pozn.: Ve jmenném seznamu, vycházejícího ze závěrů GA, je památka s pořadovým číslem 6-3764 nazvána "socha sv. Jana Nepomuckého". Popis uvedený na evidenčním listu se však správně vztahuje k soše sv. Floriána. Socha sv. J. Nepomuckého se t.č. též nacházela na starém hřbitově, který slouží jako lapidárium pro sochařská díla z území města ÚnO.