socha sv. Floriána

Kamenná socha sv. Floriána je osazena na odstupňovaném podstavci hranolového tvaru. Podstavec je umístěn na třech stupních, sestává ze soklu, hranolu podstavce s bočními volutami, zdobenými kanelurami a zvoncovými květy a z vyložené profi lované římsy. Socha světce je osazena na drobném soklíku se stylizovanou mušlí na čelní straně a je podána v životní velikosti. Světec stojí v kontrapostu pravé nohy, je oděn do šatu římského vojína, v pravé ruce drží žerď praporce, v levé ruce vědro s vodou, kterou vylévá na hořící dům. Na čelní straně podstavce je umístěna rokajová kartuše, v níž je vytesán nápis s chronogramem: QVAS FLORIANE TIBI / STRVXERVNTSVSCIPE / GRATES / REX / NOSTRI POPVLI QVAESO / TVERE / DOMVS. Vzadu vpravo u paty sochy je dílo signováno: Ioh Scherhavff In Olmitz 1766.