socha sv. Františka Xaverského

Socha v životní velikosti, představující světce jako zralého muže v jezuitském rouchu, prostovlasého, s poutnickými atributy: holí v ruce, mušlemi na peleríně a kloboukem s širokou krempou na zádech. Po straně u jeho nohou klečí hoch se sepjatýma rukama a exotickou péřovou sukní. Ruka sv. Františka, kterou chlapce křtí, chybí. Podstavec je trojdílný, s plochými volutovými boky, je z přední strany konkávně a ze zadní strany konvexně prohnutý. Na přední straně je linkou vymezeno pole s již nečitelným malovaným nápisem. V horní části je reliéfní kartuše s erbem donátorky Marie Měnické z Červeněvsi, vdovy po Josefu Bertoldovi Sosnovci z Vlkanova. Erb nemá jasně vydělený štít. Nad kopím zkříženým se sudlicí je náznak přilby s hledím a nad ní klenot, strom vyrůstající ze srpku měsíce.