socha sv. Jana Nepomuckého

Socha světce v podživotní velkosti, na tvarovaném, v zásadě hranolovém podstavci. materiál: žlutavý pískovec, jemnozrnný, místy s většími peckami tmavé barvy. Na hladké pískovcové základové desce s profilovanou hranou je umístěn trojdílný podstavec, složený z hranolového dříku, profilovaného soklu a římsy. Na něm je umístěna menší socha sv. Jana Nepomuckého na konkávně tvarovaném soklu s vegetabilní reliéfní dekorací, v obvyklém ikonografickém pojetí s biretem na hlavě a krucifixem v náručí, v pravé ruce drží i palmovou ratolest. Regionální umělec, silně zlidovělé pojetí. Stopy případné polychromie nejsou zřejmé. Na čelní straně podstavce, prolomené menší nikou tvaru konchy, je zachován obtížně čitelný německý nápis: nad nikou: „FRANCIC XAVERIVS / KAISER REABER DIE / ZE IT / pod nikou: „ZV ERBAVNG DISER STA/ TVA SEIND DIE STIFTLER / VND WOHLTAETERI TOBI / AS KVHNER BRICHTER / CHRISTIAN SEBASTIAN / SPRINGER ALT GESCHW / ORNER SAMBT DEMGA / NTZ LÖBLICHEN RECH“ Na pravé boční straně podstavce je obdélné pole rozčleněno do tří vodorovných pásů s reliéfní výzdobou, znázorňující didakticky scény ze života světce (světec s králem a pravděpodobně modlitba v klášteře). Na levé boční straně podstavce je v obdélném rámci reliéfní výjev shazování světce z kamenného mostu za přihlížení zbrojnošů. Zadní strana má hladké, nezdobné provedení.