socha sv. Jana Nepomuckého

Socha je situována ve východní části návsi před domem čp. 19, orientována čelem k V. Materiálem je kámen - pískovec. Celková výška s podstavcem je přibližně 4,2 m, samotná skulptura v životní velikosti (cca 1,7 m). Základnu kompozice tvoří dvoustupňová podnož obdélného půdorysu, na které spočívá nepůvodní čtyřboký pilířový podstavec. Dřík podstavce je po stranách rozšířen stlačenými volutovými závitnicemi a přepásán páskem s ornamentem penízků. Na čelní stěně podstavce vystupuje v nízkém reliéfu obdélný nápisový štít nahoře zakončený volutou, pod kterou je zavěšená rouška s květem růže. Pod štítem visí květinový feston. Nápisové pole štítu je prázdné. Římsová hlavice se zubořezem ve vlysu je na čelní straně půlkruhově vyklenuta a zdobena mušlí. Zadní strana podstavce je hladká. Čelně situovaná, staticky pojednaná plnoplastická socha sv. Jana Nepomuckého vyrůstá z nízkého bochníkového podstavce. Tělo světce se mírně esovitě prohýbá v důsledku kontrapostu. Váha těla spočívá na pravé noze, levá noha je předkročena a pokrčena v koleni. Levá paže je volně spuštěna podél těla a drží fragment předmětu (s největší pravděpodobností biretu). Pravá ruka je zdvižena nad hlavu a drží kovový křížek. Světec je oděn do klasického kanovnického šatu - kleriky, rochety a mozzety (kožešinového krátkého pláště). Draperie šatu se vlní ve strmých diagonálních záhybech. Světec je prostovlasý. Obličej je lemován dlouhými vlnitými vlasy spadající na ramena.