socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází v zahradě domu č.p. 127 při silnici na Brtníky východně od náměstí. Skládá se z vlastní sochy sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti a z hranolového soklu. Socha světce stojí v kontrapostu s odlehčenou pravou nohou. V milostném gestu se přiklání ke krucifixu drženém na levém předloktí. Pravá ruka je v pokorném gestu přimknuta k hrudi. Hlava s biretem a kruhovou svatozáří s pěti hvězdami je skloněna a natočena k levému rameni. Tvář rámují polodlouhé vlnité vlasy a plnovous. Světec je oděn do pláštíku, rochety s krajkovým lemem členěné vertikálními vrásami a kleriky dosahující až ke kotníkům, vpředu zapínané na knoflíky. Sv. Jan Nepomucký je osazen na plintu, který přímo navazuje na hranolový sokl s profilovanou hlavní římsou. Dřík soklu na čelní straně zdoben zrcadlem s vykrajovanými rohy ve tvaru čtvrtkruhu. V dolní části zrcadla datace „ANNO 1728“. V poli zrcadla je umístěna nápisová kartuše (Gott/ zu Ehren und/ dem heil/ Iohann von Nepo/muck/ Staffirt von Franz /Zimmer/ 182), kterou po okrajích zdobí palmové listy. Sokl je ukončen profilovanou soklovou římsou skládající z oblounu a výžlabku, je osazen na podstavci soklu s jedním schodnicovým stupněm.