socha sv. Jana Nepomuckého

Socha samotná je kvalitní kamenosochařskou prací od neznámého autora, na plintu s autentickým vročením 1663. Světec je ztvárněn v mírně podživotní velikosti, v oděvu kanovníka s charakteristickou kožešinovou pláštěnkou sloužící k chórovým modlitbám. Je znázorněn se svými typickými atributy: hlava se sklání ke krucifixu, který světec drží v pravici a opírá o své rameno, palmová ratolest v levici poukazuje na světcovu mučednickou smrt. Kolem hlavy byla osazena kovová kruhová svatozář s pěti šesticípými hvězdami. Socha světce je zhotovena s poměrně kvalitně kamenicky propracovanými detaily, způsob provedení odpovídá vročení na plintu. Podstavec sochy (kónický pilíř s přesazenou patkou a římsou na pískovcové základně) s reliéfní výzdobou na čelní straně a tesanými nápisy na zadní straně a vpředu na patce je mladší. Nápis u paty pilíře na jeho čelní stěně udává vročení 1715, nápis na zadní stěně pak 1855. Materiál - pískovec, výška sochy 170 cm, celkové rozměry 360 x 70 x 50 cm. Na čelní straně kamenného soklu je latinský sekaný nápis: „PATRONO REGNI, STA PIA / UNDE COLUMNA JOANNI= / IS COLUMEN PATRIAE/ DELIC EFP ESSL SVAE . 1713“. Na čelní straně hranolového dříku soklu vidíme reliéfní zobrazení světcovy nejvýznamnější relikvie, zázračně „oživlého“ jazyka ve svatozáři, jazyka, které, když měl tak mluvil – odkaz na světcova vynikající kázání – a když měl, tak mlčel – odkaz na světcovo dodržení svátosti zpovědního tajemství. Na zadní straně dříku je uveden český nápis: „... 322 / SLAVNY PATRONE / Z NEPOMUKU JENE / LÁSKY PAS ..LI= / ... CHRAŇ NAS WEZDEJ- / SI ZLOBY / A PO NYNĚJŚÍ / STRASTI / PROVOĎ SLABÉ K / NEBES WLASTI / 1855“.