socha sv. Jana Nepomuckého

Plastika sv. Jana Nepomuckého byla původně umístěna na žulovém soklu u mostu po levém břehu Blanice. V roce 1998 při stavbě nového mostu Č. 145-031 byla přenesená i se soklem na pravou stranu řeky a zaujímá tak dominantní místo při vjezdu do obce. Postavec pod sochu, o celkové výšce 160 cm, je hranolového tvaru s odsazenými částmi při nárožích na přední straně. Skládá se ze tří dílů. Na rozšířeném soklíku základového půdorysu 114 X 70 cm, o výšce 44 cm, s ustupující pro?lovanou homí hranou, se zvedá samotný hranol. podstavec, výšky 96 cm, s bočními volutovými nástavci. Na přední straně je vytesán svisle obdélný rámec s hlubokou linkou, s projmutými rohy, rozm. 44,5 x 72.5 cm, v němž je nápis: S.“ / IANV Z NEPOMVKV OCHRANITELI / DOBRE A PROTIZLE /POWGEST1 PA RTONV/ TENTO OBRAZ NEB STATVI / POSTAWITI DAL SLOWVTNI / PAN SRANCSIMEK. (POZn.: v chronogramu letopočet 1730) Hranol je v horní části zakončen pro?lací se dvěma oblouky a výžlabkem. na níž dosedá silně rozšířená pro?lovaná hlavice v. 35 cm, s homí základnou 79 x 55,5 cm, v jejímž středu je v horní ploše převodky osazen malý železný závěs ve tvaru U. Před soklem je v chodníku zapuštěn 175 cm dlouhý a 38 cm široký kamenný stupeň, který pravděpodobně sloužil pro uložení svíček a květin. Hodnotná barokní socha sv. .lana Nepomuckého v mímě nadživotní velikosti, o výšce klečící postavy 180 cm, z mušlového vápence je komponována jako mírně skloněná klečící figura na obláčcích se třemi hlavami andílků s křídly a kamenným křížem s Kristem, neseným postavou andílka před tělem figury. Hlava světce je mírně nakloněna vpravo a pootočena vlevo. Je prostovlasá, biret spočívá na otevřeně knize na obláčku vedle pravého kolena. Silně zkadeřené vlasy sahají až ke krku. Brada je široce vroubena mírně protáhlým plnovousem, na nějž se napoiuje knír. Obě paže jsou pokrčeny v loktech, předloktí vodorovně položena směřují k sobě, prsty obou rukou se spojují v místě ve středu hrudi. Levé klečící koleno mírně předsazeno. Světec je oblečen do tradičního kanovnického šatu - přes ramena přehozena široká almuce s okrouhlým límcem, se zřetelným reliéfem povrchu kožešiny, její okraj je zakončen copánky. V rukávech je bohatě nahrnuta. Ve předu od krku visí dva konce šňůry se střapci. Zpod almuce splývá rocheta až pod klečící kolena, její zdobená krajková bordura se dotýká obláčků. Dolní část nohou zakrývá zřasená klerika, zpod ní do strany vyčnívá levá bota s hranatou špičkou. Vzadu za krkem je jedním úchytem osazena železná kruhová Svatozář s pěti hvězdami. Na soše není umístěna palmová ratolest, o jejímž zbytku se zmiňuje restaurátorská zpráva z doby před restaurováním. Před tělem světce se nachází nahý kučeravý andělíček s křidélky, zakrytý pouze rouškou v bederní části těla, který nad oběma ručičkama přidržuje nad sebou šikmo položený kříž, který ještě zajišťuje přizvednutým kolínkem levé nožičky. V horní části svislého břevna kříže je nápisová tabulka. Pozn: Socha Společně se soklem byla restaurována v roce 1998-99 akad. sochařem Ivanem Tláškem, Krokova č. 6, 370 06 České Budějovice. Restaurátorská zpráva uložena v archívu Památkového ústavu v Č.Budějovicích pod arch.č. 1920.