socha sv. Jana Nepomuckého

Klasicistní pískovcová socha sv. Jana Nepomuckého vznikla na zakázku Antona Semdnera roku 1831. Stojí mezi dvěma kaštany vpravo od křižovatky místní komunikace se silnicí vedoucí od Frýdlantu. Na stupeň nasedá mohutný hranolový sokl opatřený oválnými nápisovými zrcadly. Na čelní jižní straně je vytesaný nápis: „Gewidmet / zur Verehrung des hl. Johann v. Nep. / Anton Semdner / im Jahre 1831“. Z čelního pohledu na pravé straně nápis informuje: „Heiliger Landespatron! / Trebe, daß Herr der Güte / Unter Vaterland behüte. / Uns beschirme in jeder Noth / und uns Stärke in dem Tod.“. Z čelního pohledu na levé straně se nachází nápis: „Heiliger Johannes! / Bitte. Gott für uns nur Gnade. / Daß er uns barmherzig sei. / Daß wir auf dem Lebenspfade / folgen seinem Worte treu.“. Na zadní straně soklu je vytesáno: „Restaurirt 1871. / Stiftung der Apollonia Semdner. / Jos. Gabler“. Sokl zakončený profilovanou římsou přechází v zužující se volutový dřík, který zdobí reliéfy světců v mělkých nikách. Pod každým světcem je vytesáno jeho jméno. Na čelní straně orientované k jihu je zobrazen sv. Josef a pod ním mezi palmetami špatně čitelný nápis: „St. Joseph“. Z čelního pohledu na pravé straně se nachází reliéf sv. Ludmily s nápisem „St. Ludmilla“ a na levé reliéf sv. Václava s nápisem: „St. Wenzeslaus.“. Zadní stranu zdobí reliéf sv. Antonína Paduánského a nápis: „St. Antonius Pad.“. Podstavec ukončuje mohutná profilovaná hlavice se zdobenou kartuší na čelní straně, ve které je vytesaný biblický citát: „Glück selig der Mann / der mit dem Wor– / te seines Mundes / nicht fehlt. [---] XIV.1.“. Vrcholová socha je ztvárněna v kontrapostu pravé nohy. Světec je oděný v kanovnickém rouchu tvořeném mimo jiné klerikou, rochetou a přes ramena splývající almucí. Na hlavě má posazený kvadrátek, který lemuje svatozář a v rukou drží krucifix. Památku vymezuje nízké kovové ohrazení s brankou.