socha sv. Jana Nepomuckého

Na prostranství před kostelem v centru obce stojí na vysoké kruhové dvakrát odstupněné recentní trnoži a mohutném kasulovitém soklu socha sv. Jana Nepomuckého v nadživotní velikosti, vysekaná z mušlového vápence. Sokl je rámován profilovanou patkou a mocně vyloženou profilovanou římsou, střední část je směrem dolu výrazně konvexně vypouklá. Čelní strana je zdobena reliéfem kardinálského klobouku s třapci a erbem, na jižní boční straně kapitální německý nápis: DIESE STATUEN / HAT ALHIER LASSEN SETZEN / FLORIANUS KRUMBHOLTZ / DERZEIT ITITZER VOHL. / VERORDNETER PFARR / HERR / 1724 //, na severní boční straně je čitelná pouze část nápisu, který v sobě obsahuje chronogram HA(E)C statVA / DIVO IoannI NepoMVCENSI (dále nečitelné), na zadní straně je nápis RENOVATUM ANNO 1842. Socha světce je pojednána jako stojící v mírném kontrapostu s tělem lehce vytočeným k levé straně bez výraznějších gest a dynamiky. Hlava s kučeravými vlasy, lemovaná vousy a obklopená kovovou svatozáří s pěti hvězdami je mírně nakloněná k levé straně, s pohledem směřujícím ke krucifixu, který světec přidržuje na levém předloktí. V pravé ruce drží palmovou ratolest. Světec je oděn obvyklým kanovnickým šatem – rochetou s širokým krajkovým lemem, mozettou se střapci na šňůře u krku a klerikou s knoflíčky, na hlavě má biret. Šat je jen mírně zvlněn do několika svislých záhybů. Zpod šatu vyčnívají střevíce.