socha sv. Jana Nepomuckého

Socha z pískovce výšky cca 4 m stojí na návsi uprostřed obce, na jižní straně poutní aleje. Na obdélném, vpředu do půlkruhu předstupujícím kamenném stupni je sokl křížového půdorysu s čelní částí zvlněnou, sokl se směrem nahoru konkávně profilovanými tvary zužuje. Na něm hranolový podstavec dole rozšířený, s postranními volutami, zakončený nahoře výrazně vysazenou profilovanou římsou. Na jeho čelní straně je asymetrická rokajová kartuš s nápisem s chronogramem: „FVRENTIBVS BELLIS / BISNOVEM ANNIS / DIVO / IOANIS ILENTIARIO / AVXILIATORI / EREXIT / IISPE “ (tučně vyznačena větší červená písmena). Na zadní straně podstavce nápis: „ Přestavené a / obnovené od obce / Chválkovské / 1871.“ Na podstavci na menším soklíku oblých tvarů, opakujícím křížový půdorys a zdobeném reliéfem mušle, stojí štíhlá postava světce v kontrapostu s mírným esovitým prohnutím, v obvyklém kněžském rouchu splývajícím v rozevlátých záhybech. Hlava bez pokrývky, s krátkým vousem, je obrácena k pozdviženému levému lokti, na kterém spočívá kříž s korpusem Krista, pravá ruka přidržuje o bok opřenou otevřenou knihu a na ní položený biret. Plastika stála původně ve farní zahradě, byla přemístěna při stavbě školní budovy v r. 1869, podruhé přemístěna v r. 1904.