socha sv. Jana Nepomuckého

Bohatě profilovaná krycí deska podstavce nese vlastní žulový sokl sochy světce o výšce 38 cm. Spodní partie trojúhelného průřezu se směrem vzhůru zužuje a mění se na šestiboký průřez, který překrývá o něco větší krycí deska stejného tvaru. Terakotová socha světce je polychromovaná, místy ovšem s patrným poškozením na jádro. 100 cm vysoký (115 cm se svatozáří) sv. Jan Nepomucký je podán v obvyklém postoji, šatu a s typickými atributy. Socha vznikla pravděpodobně až kolem roku 1780. Srovnej jí s výrazově blízkou terakotovou sochou téhož světce, která se dosud zachovala na průčelí domu čp.71 v Dlouhé ulici. Světec v zrcadlově obráceném postoji má na soklu dataci 1780. I kdyby se jednalo o mladší kopii, je pravděpodobné že sleduje citovaný vzor. Viz foto č.neg : 46 935 – 46 939. Celková výška díla dosahuje 306 cm. Podstavec vysoký 123 cm vytesaný z hrubozrné žuly je trojboký s konkávně probranými nárožími. Sokl podstavce je po stranách zdoben vždy párem rytých obdélníků a zvonovnicí přechází do střední trojúhelné části, jejíž boky zdobí stlačené vertikálně vedené voluty. Boční strany střední části zdobí linkou ryté kartuše s konkávně proláklými rohy. Ve dvou z nich je vyrytý chronogram datující dílo do roku 1737. V čelní východní kartuši nalézáme velmi těžko čitelný text s červeně zvýrazněnými číslicemi (přepis bez záruky): SERVEDEI - PROTE O..(s?) - qVAETAMAE - SERVOS - TVOS - SERVANT Chronogram pokračuje v severozápadní kartuši (přepis bez záruky) : FAC - VIVERE - SANE Jihozápadní kartuše soklu je hladká a bez textu. Na přibližně 30 cm vysoké kamenné terase přístupné od východu po dvou schodech je vztyčen sokl nesoucí na vrcholu sochu světce.