socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého se nachází na jižním okraji obce Český Heršlák na rozcestí mezi dvěma vzrostlými stromy. Jedná se o pískovcovou plastiku, která bývala podle údajů starého evidenčního listu polychromovaná. Socha stojí na nízkém plintu, který dosedá na horní část soklové architektury. Socha stojí ve vzpřímeném postoji, s hlavou pootočenou k levému rameni a pohledem upřeným do dálky. Váhu přenáší na pravou nohu, neboť levou má lehce pokrčenou. V obou rukách drží krucifix, který je diagonálně orientován, a hlava Krista směřuje k levému rameni. V pravé ruce pravděpodobně kdysi nesl i palmovou ratolest, o čemž svědčí dvě malé díry - jedna v předloktí pravé ruky a druhá ve spodní části krucifixu mezi palcem a ukazovákem pravé ruky. Světec je oděn v typickém kanovnickém rouchu, tedy v dlouhé klerice sahající až na zem, přes ní má u kolen končící rochetu s krajkovou bordurou a přes ramena má přehozenou a na mašličku zavázanou almuci s několika střapci na okraji. Oděv mu doplňuje biret posazený na hlavě. Vlasy má světec zvlněné a tvář mu doplňují kratší vousy. Okolo hlavy však postrádá svatozář z pěti hvězd, která bývá u sv. Jana často ztvárněna. Soklová architektura je tvořena na svislo postaveným kamenným kvádrem, který je kryt horní profilovanou deskou. Na ní ještě dosedá profilovaný vydutý sokl. Ze stěn spodního kvádru plasticky vystupuje geometrický útvar kosočtverce, přičemž přední stěna je navíc doplněna datací, tedy rokem 1717. Podle údajů starého evidenčního listu by měla přední stěna ještě na sobě nést nápis "ORA PRO NOBIS", který bohužel nebyl v době dokumentace (květen 2010) rozpoznatelný.