socha sv. Jana Nepomuckého

Plastika na podstavci na dvou stupních. Hranolový sokl na obdélné základně má profilovanou patku, horní římsa segmentová, stočená na konci do voluty. Na čelní straně kartuš s rokajovým rámem a latinským nápisem. Boční volutová křídla, na horní mocně stočené volutě po jednom sedícím putti. Stojící postava světce ve výrazném kontrapostu. Pravá noha uvolněna. Postava oděná do kleriky, rochety s širokou krajkovou bordurou a kožešinové pláštěnky drží v pravé připažené ruce biret. Hlava pootočená ke kříži s korpusem v levé ruce. Kolem hlavy kovová obroučka s hvězdami. Socha signována: fecit J. Scherhauff Olmitz, na podstavci vzadu letopočet 1773. Na soklu v rokajové kartuši nápis: Invicto/ famae defensori/ sacrilecorvm/ expvonatori/ Divitiarvmosori/ Ignis et aqvae derisori/ omvs avstriae protectori/ Divo martyri/ Ioani nepomvceno/ haeC qVeant heLMVs/ prae ConIaDIXIt//. Sokl maletínský pískovec, sochy mladějovský, zbytky černých a hnědých nátěrů. Levý sedící andílek zvedá prstík na znamení mlčenlivosti, pravý původně držel v pravé ruce palmu (zbytek kovu zůstal), levou opírá o knihu. V signatuře OLLMÜTZ. Socha vysoká cca 3,9 m je osazena na dva nízké stupně půdorysu kříže s krátkými rameny, přičemž první stupeň je již téměř celý zapuštěný v terénu. Jednotlivé hranoly, opatřené výrazně předstupujícím oblounem, jsou fixovány železnými kramlemi. Na dvakrát odsazeném soklu je umístěn postament konicky se zužující s konvexně prohnutými plochami. Od plintu ho odděluje hluboký výžlabek. Na zadní a čelní ploše je mělká kasulová vpadlina, přes kterou je vpředu umístěna rokajová kartuš s textem. Konvexně vypouklá římsa s prvky iónizující hlavice nese podstavec ústřední sochy. Po stranách postamentu jsou křídla, ukončená nad soklem volutami a v úrovni podstavce ústřední figury neprofilovanými konzolami podpírající menší předsazené voluty, na nichž sedí drobní andílci. Sokl je vysoký 25 cm, postament 145 cm, podstavec ústřední sochy 30 cm, výška bočních andílků je 60 cm a sv. Jana Nepomuckého 190 cm. Průměrný stav výhledově počítat s restaurováním.