socha sv. Jana Nepomuckého

Socha českého světce pocházející z doby ještě před jeho kanonizací se nachází na prostranství před premonstrátským klášterem a kostelem sv. Petra a Pavla. Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna na mohutné čtvercové a nad okolní terén výrazně vyvýšené dvoustupňové vydlážděné základně završené oblounovou římsou. Na základně se nachází balustráda z hranatých kuželek ukončena profilovanou římsou. Balustráda je tvořena v nárožích hranolovými sloupky zdobenými rámy s ujmutími rohy, stěny jsou vyplněny čtveřicí čtyřbokých profilovaných kuželek doplněných dvojicí půlkuželek přiléhajícím k nárožním sloupkům. Uprostřed ohrádky se nachází jednostupňová čtvercová základna soklu vlastní sochy, která je završena oblounem a nese vysoký sokl rozdělený oblounovou římsou na spodní hladkou kubickou část a zdobenou konkávně tvarovanou část horní. Horní konkávní část soklu je zdobena rytými rámy přibližně tvaru komolého jehlanu, ve kterých se nachází ryté latinské a české nápisy v kapitále s chronogramem. Na zadní straně se nachází rytý letopočet 1718. Sokl je završen vyloženou profilovanou římsou nesoucí nízký podstament se sochu sv. Jana Nepomuckého v mírně nadživotní velikosti. Světec je zobrazen v kontrapostu s vytlačeným levým kolenem a jeho tělem probíhá esovitý pohyb. Oděn je v obvyklé kanovnické roucho s biretem na hlavě. Světec pravou pokrčenou rukou drží kamenný Krucifix a mírně jej natáčí ke své tváři. Levicí lehce přidržuje spodní část břevna. Hlava je skloněna a pootočena k Ukřižovanému. Kolem hlavy se nachází svatozář s pěti hvězdami. materiál: základna žula, socha mušlový vápenec Nápisy: přední severní strana: SERVE DEI/O BEATE/ IOANNES/ NEPOMVCE/ NE/ ORA/ PRONEOREISCHEN/SIBVS// východní boční strana: BOZÍ IENE/ NEPOMVCKEG/ BRAN/ OD HANBI/ CONVENT/ NOVORZISKEG// západní boční strana: BOZI GENE/ NEPOMVC /KI/ OCHRAN A/ ORODVG ZA / NOVORZIS/KI//