socha sv. Jana Nepomuckého

Sochu sv. Jana Nepomuckého se nachází v areálu barokního kostela sv. Mikuláše, jehož současná podoba pochází z let 1750-1751. Nechal ji zhotovit roku 1768 zdejší obchodník Johann Dittrich, autor je neznámý. Socha zhotovená z pískovce světle okrového zabarvení stojí poblíž vchodu kostela u domu čp. 5 (Hotel Ron), jednoho z nejstarších domů ve městě. Vrcholová socha v životní velikosti je dílem neznámého autora. Lehce prohnutá, spíše sevřenější postava stojí v kontrapostu s odlehčenou levou nohou, hlava je lehce předkloněná. Pravá ruka spočívá na prsou, levá přidržuje krucifix s korpusem Krista opírající se o rameno. Světec je oděn v kanovnickém oděvu, v klerice, rochetě a almuci, hlavu mu pokrývá biret. Původně byla hlava sochy opatřena kovanou svatozáří. Socha stojí na hranolové soklové architektuře, završené projmutým soklovým nástavcem, který je konvexně vydutý a zdobený akanty vroubenou, v horní části stáčenou kartuší s majuskulním latinským nápisem „DIVO / IOANNI NEPOMVCE / NO MARTYRI PATRONO / FAMAE PERICLITANTIUM / D. D.D./“. Soklová architektura na širší podestě se skládá z patky, s ustupující obvodovou profilací hranolového dříku s rytým zrcadlem na čelní straně a krycí desky. Boky dříku jsou opatřeny mírně projmutými pilastry, v polovině výšky přecházejícími do horizontálního výstupku a v horní i dolní části do subtilních volut. Vrcholová voluta se stáčí dovnitř, voluta u patky soklu se zavíjí směrem ven. Hlavice soklové architektury je lemovaná profilovanou obvodovou římsou.