socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Socha sv. Jana Nepomuckého je umístěna na soklu sestávajícím z patky o obvodu 95 x 83 cm, hranolu o obvodu 63 x 60 cm a krycí desky o obvodu 110 x 95 cm. Celková výška podstavce činí 255 cm. Patka je ve své horní části jednoduše profilována, v rozích pravoúhle vyžlabena. Hranol je zpředu zdoben jednoduchým lineárním ornamentem, v němž je umístěn negativně reliéfní text ve švabachu (velmi špatně čitelné): Kdiž pan Jann / ... / ... umínil / tuto statui na svug vlast / náklad založil, / bi tudy sám Bůch ctien / a weleben šel (?). / Dne -2- guly Nad tímto textem kartuš se špatně čitelným nápisem; po stranách kartuše letopočet 1784. V dolní části hranolu výrazně stlačené, v horní části mírně stlačené voluty, po jedné na každé straně. Vrchní krycí deska soklu opět jednoduše profilovaná, ve střední části pomocí dvou stýkajících se volut. Mezi touto deskou a samotnou sochou je vložen menší sokl o výšce cca 50 cm. V dolní čtvrtině pravoúhlý, jinak po stranách konkávně vyžlabený, na čelní straně s drobným ornamentem mušle a vegetace. Postava sv. Jana spočívá na oblaku, z něhož zřetelně vystupují tři okřídlené andílčí hlavy. Pravým kolenem klečí na vrcholu obláčku, levou nohou stojí na jeho úpatí. Okraj kněžského roucha sv. Jana tvoří krajkoví, stále zřetelné stopy po vrtáku, stejně jako na svrchním oděvu, nacházejícím se v horní partii těla. Světec drží v levé, svěšené ruce biret, zatímco pravou paži pozdvihuje k hrudi. Hlava je prostovlasá, ve vlasech a vousech opět se stopami po vrtáku, svěšená k pravému rameni. Korunuje ji pozlacená svatozář s pěti hvězdami po obvodu. Celková výška sochy je cca 170 cm. Materiál pískovec.