socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého je situován v Holovousích na návsi u rybníka. Původně stával poblíž současného umístění, avšak blíže ke křižovatce. Později byla skulptura z ochranných důvodů přemístěna do zámeckého parku (SV - část) a na téměř původní místo byla navrácena v prvních letech 21. stol. Materiálem je světlý pískovec, dílo je orientováno k V - straně. Na kvádrovitém soklu (s rozměry 98 x 65 cm a výškou 46 cm) s pravoúhle vybranými rohy ukončeném oblounem mezi dvěma výžlabky spočívá vysoký, štíhlý nahoru se zužující podstavec (výška 124 cm) s dvěma volutovými křídly s profilovanými volutami nahoře i dole (voluty větší). Čelní strana podstavce nese v mírně vpadlém zrcadle s konkávně vydutými vodorovnými stranami vtesaný kapitální nápis s chronogramem vytažený zlatou barvou. Text nápisu: “HONORI / DIVI IOANNIS / EREXIT / IOANES VENCESLAVS / LAMOTT”, chronogram 1732. V horní části podstavce reliéfně provedený znak Lamottů z Frintropu (čtvrcenný štít s lebkou a zkříženými hnáty ve středním štítku, v 1. a 4. poli orlice, ve 2. a 3. poli kotva, za klenot kotva). Na zadní straně zrcadlo s vtesaným rámováním stejného tvaru jako na čelní straně. Nad zrcadlem vtesaná vročení “LP 1751 / 1877”. Boky volutových křídel zdobeny vegetabilním dekorem. Podstavec ukončen širší římsou s bohatou profilací a s pravoúhle vyříznutými rohy, která přechází v nízký soklík pod samotnou sochou světce. Na soklíku socha v životní velikosti (cca 185 cm) s vlastním plintem. Světec ztvárněn v tradičním ikonografickém zobrazení, v klerice a rochetě s almucí, s kvadrátkem na hlavě, v mírném esovitém prohnutí, v levém kontrapostu, s diagonálně položeným krucifixem na levém předloktí. Pravá ruka světce s roztaženými prsty spočívá na prsou. Shlíží k levé straně. Kolem hlavy svatozář s pěti hvězdami.