socha sv. Jana Nepomuckého na podstavě

Pískovcový pilíř se sochou sv. Jana Nepomuckého stojí nedaleko kostela sv. Jakuba po levé straně u místní komunikace ve směru Dolní Olešnice - Horní Olešnice. Na kamenném fundamentu je umístěn nízký kvádrový sokl, na který dosedá vysoký podstavec. Čelní strana je provedena s rytou zrcadlovou paspartou a textem s chronogramem: Der gereCh/ te bLVhtete/ geVne PaL/Men aVs LI/ banos HV/ geLenfort//. Na bočních stěnách podstavce je rytý text v němčině oslavující sv. Jana Nepomuckého, na zadní straně je uveden text s vročením : Erichtet/ im 18 den Jahr/ Hundert/ ubersetzt 1822//. Na podstavec dosedá mírně přesahující profilovaná segmentová římsa, na které je na plintu umístěna socha světce v životní velikosti. Sv. Jan Nepomucký zobrazen v kontrapostu, esovitě prohnutý, oděn do kanovnického roucha a almucí a biretem na hlavě. Na předloktí levé ruky drží téměř horizontálně položený krucifix, pravou ruku má ohnutou v předloktí a položenou na prsou. Kolem hlavy světce je jednoduchá kovová svatozář. Vše z růžového pískovce. Na podstavci patrny zbytky polychromie. Celková velikost skulptury s pilířem je 3,7 m.