socha sv. Kiliána

Socha sv. Kiliána, patrona města Přeštice přemístěna včetně soklu do lapidária městského úřadu. Na místě původním, na přeštickém náměstí stojí na původních kamenných stupních replika podstavce, soklíku a sochy, profilovaná hlavice podstavce je též původní. Základ tvoří tři stupně se silně seříznutými rohy a stranami konkávně prohnutými. Na nich na stejném půdorysu na nízkém soklíku dole cibulovitě rozšířená kopie podstavce, s hranami okosenými s předcházejícími nahoře v diagonálně pootočené závitnice.Od nich dolů visí třapce, na čelní straně mezi volutami feston a kartuše s oválným polem a čabrakovým zakončením, na bocích páskový ornament s třapcem a nad soklíkem reliéfní vztyčené akantové listy. Na silně přesahující krycí desce kopie nízkého soklíku s festony přes horní část stěn. Na soklíku stojí na obláčcích stojící postava světce (kopie) v pluviálu, mitře, s levicí v gestu držení berly a s pravicí vztyčenou nad hlavou a žehnající. Na podstavci nápis: SANCTVS / CHILIANVS / IN PERICVLIS / INCENDII / CIVITATIS / PRESTICENSIS / PERENNIS / PROTECTOR / ET / DEFENSOR. Celková výška 450 cm. Materiál: vápenitý slepenec s křemennými zrny. Originál sochy včetně soklu byl přemístěn do lapidária městského úřadu.