socha sv. Vojtěcha

Pískovcová socha otočená k městu. Čtvercový pískovcový základ. Na něm čtyřboký podstavec. Sokl podstavce na hohorním obvodu profilovaný. Střední část - čtyřboký hranol s oblounem pod horním okrajem. Zpředu nad oblounem osově souměrný osovitý rozvilinový ornament. Níže text: VeLeknězI ČEChV° / nýnI sVatý, / OChránČe České VLastI / StáDCI VyjednaV Věk / VIry zLatý, / SÍLy VyprosIV StrastI! (chronogram 1858). Na straně zadní nad oblounem nápis: Matchias Beran / sculpsit. Uprostřed nápis: FIDES TIBI SANCTE / ADALBERTE / ZEDRICH JOANNIS / FIERI FECIT. (chronogram 1858) / OPRAVENO L.P. 1934. / 1997 Horní část římsovitá. Svislá část římsy na přední straně svisle šrafována. Vršek se zvedá fabionem. Zpředu trojúhelný "tympanon" s božím okem v zářícím trojúhelníku. Čtyřboký vršek má nahoře seříznuté rohy. Na něm stejného obrysu soklík sochy. Stojící světec - vousatý muž v kontrapostu, v klerice, rochetě, se štolou a křížkem kolem krku, v pluviálu, s mitrou na hlavě. Pravá ruka zdvižena - žehná. Levou rukou přidržuje veslo a berlu (tato železná), v podpaží kniha. Hledí mírně vzhůru. Předmětem ochrany je socha sv. Vojtěcha na příslušném pozemku.