socha T. G. Masaryka

Socha v nadživotní velikosti byla odlita v r. 2002 z originální formy uložené v kulturním domě. Původní socha byla během 2. světové války zničena. Po válce ji nahradil sádrový odlitek, který byl odstraněn někdy v 50. letech 20. století. Na místo sochy prezidenta byla umístěna bysta kapitána Jaroše. Socha T.G. Masaryka, osazená na vyšším podstavci z černé leštěné žuly, je zachycená v tradiční ikonografii. Staticky pojatá figura s rukama založenými za zády a lehce předkloněnou hlavou je oděna do volné varianty redingotového kabátu. Krásně zachycená je výrazná tvář starého muže s propadlými tvářemi a hlubokými vráskami. Jedná se o realisticky pojatý portrét s veristickými rysy, zdůrazněnými navíc rozechvělou strukturou povrchu. Dobře je to patrné v části kolem očí.