socha - busta Boženy Němcové

V parčíku východně od vstupu do školy B. Němcové. Busta postavená na podstavci tvaru kvádru z materiálu pískovce. Podstavec rozměrů hl. 28 x š. 61 x v. 165 cm. Sokl podložený pískovcovou deskou hl. 70 x š. 90 x v. 10 cm. Podstavec busty má zdrsněnou plochu a na přední straně vysazený nápis "Božena Němcová". Pod nápisem vysazenou lípovou větévku se třemi listy. Busta B. Němcové na podstavci je volně postavená a má plintus hl. 24 x š. 56 x v. 7 cm. Busta i s plintem je vysoká 55 cm. Tvář busty se dívá do ulice, zadní část hlavy zahalená šátkem. Styl díla je neoklasicistní. Na zadní straně plintu busty je nápis: "Dle modelu V. Wagnera provedl arch. A. Wagner 1947", Postaveno po smrti sochaře. Na podstavci v zadní části nápis: "dílo předčasně zesnulého jaroměřského socháře Václava Wágnera". Sádrový model pro sochu byl vypracován v roce 1938 a je uložen v Městském muzeu.