sokolovna

Budova Sokolovny z roku 1906 s přístavbou z roku 1927 tvoří součást urbanistického celku školních budov (ZŠ a MŠ U Studánky, Umělecká) v blízkosti Stromovky. Objekt je situován při ulici U Studánky, jako částečný solitér, od severozápadu je k němu ale připojena, nižším spojovacím krčkem, budova mateřské školy. Zadní část (severovýchodní fasáda) je obrácena k ploše přilehlého holešovického hřbitova. Sokolovna má zvýšený suterén, na straně ulice U studánky zapuštěný a dvě podlaží, která jsou završena atikou a štíty. Vstupní průčelí do Strojnické je v zásadě trojosé, se středním rizalitem s převýšenou vstupní dórskou edikulou, která přechází do balkónu s balustrovýn zábradlím v patře. Zde jsou po stranách takřka čtvercového okna výklenky s bustami Miroslava Tyrše a Jaroslava Fügnera (nad nimi data narození a úmrtí). Rizalit završuje volutový štít se sdruženým oknem. Boční osy mají v patře sdružená polokruhově zakončená okna, ve zvýšeném přízemí jsou jednoduchá okna s vyzděným křížem. Na průčelí byla osazena pamětní deska padlých členů za německé okupace a za pražského povstání. Nahoře je deska vybavena reliéfní bustou muže, pod tím nápis: Na věčnou paměť těch, // kteří obětovali své životy za naši svobodu. Dále pokračuje výčet jmen. Podobně náročně jako hlavní fasáda je řešeno i boční průčelí, které sestává ze dvou částí. Rizalitově vystupují dvě osy při nároží vpravo, v levé ose je prolomen další vchod opět se sloupovou edikulou. Také zde je v přízemí pravoúhlé okno a v patře sdružená okna zakončená polokruhově. I zde je rizalit vybaven etážovým volutovým štítem. Nad vchodem a oknem je pruh rozvilin doplněných uprostřed zemskými znaky Čech, Moravy a Slezska. Nad nimi je malba s ženským geniem, nad nímž se vznáší sokol, provázený dvojicí mužů v sokolských cvičebních úborech. Pět postranních os s pravoúhlými okny v obou podlažích je opět ukončeno rizalitem, ale drobným, jednoosým, s menším volutovým štítem. Průčelí do Strojnické je tříosé, střední část tvoří mírný rizalit s bosovanými nárožími. Na střední ose je hlavní vstup rámovaný dvěma sloupky na soklech, které nesou kladí, s nápisem "Sokol" ve vlysu, a balkonek s kuželkovým zábradlím. Vstup je v pozadí, půlkruhově zakončen a rámován profilovanou šambránou. Dveře jsou dřevěné, kasetové, s půlkruhovým proskleným nadsvětlíkem. Nad balkonkem je trojdílné okno, po jeho stranách jsou dvě niky s mušlemi v konchách, v nichž jsou zasazeny busty M. Tyrše a J. Fuegnera. Rizalit a celá fasáda je završena atikovou zídkou a tabulovým křídlovým štítem na střední ose. Fasáda do ulice U studánky má dvě části: Delší šestiosou představuje přístavba která ustupuje oproti kratší dvouosé původní části. Vstup je opět rámován portálem tvořeným dvěma sloupy nesoucími kladí, na jehož římse jsou ješte trofeje. Nad vstupem v celé šíři fasády probíhá ornamentální kresebneě pojatý vlys, který tvoří podklad pro tři erby: střední větší český a po stranách menší moravský a slezský. Nad ním je v dalším podlaží mezi okny sgrafito představující ženskou alegorickou postavu, kterou oslavují dva muži stojící pod ní. Delší část fasády je členěna širokými pilastry, mezi nimiž jsou trojdílná okna fasáda je završena atikovou zídkou členěnou pilastry. Interier: Ve vestibulu je monumentální žulové schodiště se zděným zábradlím tvořeným rozetami mezi sloupky. Strop je kazetový, provedený v omítce. Nad schodištěm je dvorana otevřená třemi arkádovými oblouky. Z ní vede do pater schodiště se štukovými zrcadly na podhledech. V interiéru jsou původní dveře, často s leptanými skly, dlažba různých vzorů a rada uměleckořemeslných prvků. Kromě tělocvičny, nářaďovny, šatny, jednací místnosti a slavnostního sálu byl součástí interéru budovy i hostinec a byty správce a hostinského. Pamětní desky interiér, ve vestibulu schodiště: 1) Pamětní deska upomínající na stavbu sokolovny (zakladatelská deska) Pamětní deska nápisová. Orámovaná ozdobnou secesní linkou při okrajích a v rozích. Vsazena do štukových edikul s uchy, kapkami, dole s římsou a parapetem, nahoře s metopami a prázdnou výplní a trojúhelným frontonem. Protějšek k desce o přestavbě budovy. Umístěná nalevo při vstupu do budovy. Znění nápisu: „SOKOL V PRAZE VII. ZALOŽEN R. 1884 VYSTAVĚNO R. 1906 ZA STAROSTOVÁNÍ JANA SÝKORY STAVITELEM JOSEFEM VAŇHOU“. 2) Pamětní deska upomínající na přestavbu sokolovny Pamětní deska nápisová. Orámovaná ozdobnou secesní linkou při okrajích a v rozích. Vsazena do štukových edikul s uchy, kapkami, dole s římsou a parapetem, nahoře s metopami, prázdnou výplní a trojúhelným frontonem. Protějšek k desce o stavbě budovy. Umístěná napravo při vstupu do budovy. Znění nápisu: „PŘÍSTAVBA SOKOLOVNY PROVEDENA R. 1927 ZA STAROSTOVÁNÍ BRATRA VÁCLAVA VAŇHY PODLE NÁVRHU ARCH. BR. FR. KRÁSNÝHO STAVITELEM BRATREM EMILEM JELÍNKEM.“