sokolovna

Sokolovna stojí cca 500 m severním směrem od protivínského náměstí, podél místní komunikace. Sokolovna je situována na rozlehlém trojúhelném pozemku parc.č. 784/3. Pozemek je na severovýchodě lemován platanovou alejí vedoucí k pivovaru Platan a na jihovýchodní a západní straně komunikací, v ploše pozemku je umístěno novodobé venkovní hřiště. K budově sokolovny je přistavěný Dům kultury s knihovnou, kinem a kancelářemi MěKS z 80. let 20. století na samostatném pozemku st. parc.č. 3016. Budova sokolovny je obdélným objektem s mírně předsazeným vstupním rizalitem na západní straně. Střecha hlavní části sokolovny je valbová, se sedlovým ukončením na jižní straně. Schodišťový prostor má sedlovou střechu, jejíž hřeben je nižší, než u hlavní střechy. Střechy jsou kryty betonovou krytinou. Východní patrová přístavba z roku 1947 má střechu rovnou, oplechovanou. Ve střeše se nachází nízká kovová věžička. Fasády sokolovny jsou jednoduché, jejich členitost a rytmizování zajišťuje jejich struktura a okenní otvory. Architekt Krásný na budově uplatnil motiv režného kamenného zdiva soklu v kontrastu s hladkou omítkou bez štukových či malířských ozdob a prvků. Hlavní průčelí je prolomeno pěti vysokými polokruhovými okny sálu a polokruhovým dveřním otvorem, které je výrazně orámováno kamenným zdivem vycházejícím z kamenného zdiva soklu. Nad vstupem je nápis SOKOL a dvě sdružená obdélná okna v omítkovém poli se segmentovým ukončením. Zadní východní průčelí je oproti hlavnímu, hmotově výrazně členité, tvořené sestavou tří hmot různých výšek, tvarů a hloubek, které jsou dále členěny jen kompozicí okenních otvorů doplněných dveřními otvory. Fasádu schodišťové části člení rozměrné okno, téměř puristického charakteru, středovou část předsálí obdélná široká trojdílná okna, ustupující středovou zadní část tři okna s polokruhovým tvarem a fasádu kancelářské části obdélná trojdílná okna v okenních osách nad sebou. Severní fasáda je čtyřosá, v okenních osách nad sebou.