soubor 54 skalních sklípků

Jde o unikátní soubor sklípků, které tvoří v Sadové ulici v 1. části souvislou řadu 34 sklípků, ve 2. části řadu 6 sklípků. V ul. Jana Roháče jde v 1. části o řadu 8 sklípků ve dvou úrovních nad sebou a ve 2. části 7 sklípků. Sklípky mají přibližně shodné půdorysné řešení i technologii provedení. Vzhledem k jejich funkčnímu určení k uchovávání plodin a potravin, které vyžadovalo stálou nižší teplotu, bylo nutno umístit vlastní skladovou část hlouběji pod terén do úrovně rostlého skalního masívu. Zatímco vlastní skladová prostora, jejíž obdélný pravoúhlý půdorys byl někdy rozšířen o další menší postranní výklenky, byla téměř vždy tesaná do rostlé skály, vstupní chodba prostupující často půdním krytem nebo méně soudržnými vrstvami rozpadající se skály musela být většinou zpevněna valenou klenbou nebo alespoň kamennými překlady, vytvořenými z opracovaných pískovcových bloků. Vstupní komunikační chodba bývá poměrně úzká, velmi často klesající po různě dlouhých kamenných stupních, podle konkrétní situace. Pozoruhodným výtvarným kamenickým dílem jsou některé vstupní portály sklípků, půlkruhově nebo segmentově zaklenuté, s dekorativně tvarovaným ostěním. Vlastní tesané prostory dokládají vysokou řemeslnou úroveň jejich tvůrců a dokonalé zvládnutí této techniky.