soubor městských domů čp. 3 a 4

Jde o nárožní domy situované v mírném svahu těsně při JV rohu náměstí. Delší severní průčelí se obrací do Plánické ulice a kratší západní pak do Vídeňské ulice. Po jižní straně domu větší obdélný zatravněný dvůr. Půdorys zhruba obdélný s delší stranou ve směru V-Z; 3 nadzemní podlaží a sklepy; při Z průčelí mají sklepy charakter téměř přízemí. Ve V části dispozice situovaný ve směru průjezd ke dvoru; z průjezdu se chodí na schodiště do patra (umístěné po jeho Z straně). Podél J (dvorní) fasády v 1. patře uzavřená pavlač nesená zděnými arkádami; na jejím J konci umístěny záchody. Nižší sedlová střecha se zalomeným hřebenem; krytina z eternitových šablon; komíny cihelné neomítnuté; prosklené poklopy. Sokl mírně předsazený a hladce omítnutý. Korunní římsa zděná se složitějším maltovým profilem; na dvorní straně pouze desková bez členění. Omítky fasád štukové. V nárožích a po délce fasád kvádrované lisény; mezi přízemím a 1. patrem ploše profilovaný kordonový pás; v rozsahu 1. a 2. patra ploché pilastry s nestejnými vzájemnými rozestupy. Dvorní fasáda nemá žádné členění. J štít zděný, hladce omítnutý a nahoře ukončený pod krytinou. Na V straně štít nahrazený obvodovou stěnou sousedního domu. S fasáda - vlevo portál do průjezdu; nad bohatou římsou kladí segmentová křídla rozeklaného frontonu; nad záklenkem krátký úsek segmentové římsy; od jejích okrajů jdou k pilastrům prohnuté pásky, na nichž osazené štukové kuželky. V pravé části průčelí téměř stejně řešený portál. Zcela vpravo obdélný vstup s vodorovným nadpražím. V přízemí 3 dvojice sdružených na výšku obdélných oken. V 1. patře 10 na výšku obdélných oken; 4 z nich tvoří sdružené dvojice; ostění řešeno stejně jako u oken přízemí. Ve 2. patře opět 10 oken. Do sklepa 4 pravoúhlé otvory uzavřené plechovými dvířky. Z fasáda - zhruba uprostřed vstup do sklepa; záklenek půlkruhový. V úrovni suterénu 2 na výšku obdélná okénka s omítnutým ostěním. V přízemí 6 na výšku obdélných oken v nestejné výšce; krajní levé vyšší a druhé zleva zazděné; ostění provedena stejně jako u S oken. Do 1. patra ústí 7 na výšku obdélných oken; 2 okna ve střední části sdružená; členění ostění a suprafenestry shodné se S okny. V posledním podlaží také 7 oken; první 3 okna od J zprava položená o málo výše; šambrány stejné jako u S oken. J fasáda - ve 2. patře 7 na výšku obdélných oken; zděné ostění bez členění. Pavlač - pultová stříška s eternitovými šablonami. Korunní římsa zděná fabionová. Omítky štukové; v úrovni patra provedené lisény usazené na průběžném kordonovém pásu. V přízemí 3 cca půlkruhové arkády vyzděné z cihel. V patře 5 půlkruhových oken s cihelným ostěním. V přízemí pod pavlačí segmentem sklenutý vstup do průjezdu a 2 na výšku obdélná okna.