sousoší Nejsvětější Trojice

Pískovcové sousoší Nejsvětější Trojice na klasicky tvarovaném podstavci s pilířovým nástavcem, původně doplněný o dvě menší plastiky světců po stranách. Datace: 1875, sig. A. Habnhauer Svitavy; materiál: světle žlutý jemnozrnný pískovec se šedou patinou. Popis: Na dvou základových stupních je umístěn trojdílný podstavec, s mělce vystupující středovou partií. Na sokl, ukončený vyžlabeným profilem, je postaven hranolový dřík s volutovými boky, jejichž čelní strana je bohatě pojednaná reliéfními vegetabilními motivy. Čelní stěnu dříku vyplňuje mělká nika s postavou Panny Marie – Immaculaty v mělkém reliéfu. Profilovaná římsa podstavce se uprostřed zalamuje do trojúhelného štítku s kovovou rozetkou a úchytem (patrně původně pro věčné světlo). Boky římsy jsou rozšířeny nad voluty a na nich, po boku středového pilířového nástavce byly umístěny dvě plastiky světců. Dochovala se pouze levá, představující sv. Jana Nepomuckého v obvyklém ikonografickém pojetí, s krucifixem v náručí a biretem na hlavě. Pravá plastika, představující sv. Václava jako knížete ve zbroji opírajícího se o štít, s praporcem a knížecí korunou. Z této postavy se zachoval pouze sokl a část nohy. Čtyřboký pilířový nástavec má klasické členění s kalichovitým soklem, pojednaným reliéfní akantovou dekorací, kónickým sraženým dříkem, zdobeným na třech stranách obdélnými kartušemi s reliéfy světců (sv. Anna, sv. Florián a sv. Antonín Paduánský) a bohatě tvarovanou stylizovanou volutovou hlavicí. Na ní statue vrcholí sousoším Nejsvětější Trojice, s postavami Boha Otce s žezlem a zeměkoulí (vladařským jablkem) a Syna s křížem, na oblačné kupě s hlavičkami putti. Sestava vrcholí měděnou , zeleně patinovanou svatozáří, před níž je kovovým prutem upevněna letící holubice. Nápis na čelní stěně soklu podstavce: „ Errichtet zür Ehre Gottes / von / Johan u Anna Hondl / im Jahre 1875.“ Vpravo signatura A: Habnhauer / B: im Swittau. Vlevo záznam opravy: Renov.1928. Zadní strana díla je hladká, pohledově neřešená.