sousoší Nejsvětější Trojice

Sloup Nejsvětější Trojice je situován ve svažitém terénu. Převýšení vyrovnává kamenná podesta tvořená čtyřmi stupni, jejíž horní plocha je dlážděna pískovcovou dlažbou a lemována novodobým kovovým zábradlím. --- Čtyřboký profilovaný sokl s hluboce probranými rohy a konkávně projmutými bočními stranami, zdobenými reliéfním vegetabilním dekorem, je ukončen silně vyloženou profilovanou římsou. Na přední i zadní straně soklu vystupující obdélné výplně s ujmutými rohy, nesoucí latinské nápisy s chronogramem (1729). --- Na soklu je vztyčen čtyřboký pilíř, dole se základnou s volutovými křídly a nahoře s volutovou hlavicí. Vpředu i vzadu před něj předstupuje ještě nižší vázovitý sokl s reliéfním akantovým dekorem, nesoucí sochy Panny Marie Immaculaty a sv. Jana Nepomuckého na oblačných bázích. Silně esovitě komponovaná figura Panny Marie stojí na zemském glóbu obtočeném hadem, je oděna v bohatě rozvlátém plášti který si levou rukou přidržuje na hrudi, zatímco pravice je odtažena od těla v úsporném gestu. Na hlavě má kovový věnec z dvanácti hvězd. Sv. Jan Nepomucký je podán v konvenční ikonografii, stojící v kontrapostu s nakročenou pravou nohou, oděný v kanovnickém rouchu s biretem na hlavě. Postava je mírně esovitě prohnuta, pravou rukou drží před svým tělem krucifix, levice je přitisknuta k hrudi. Kolem hlavy kovová aureola s pěti hvězdami. Na volutových křídlech postavy pilíře klečí na oblačných podstavách protějškové figury andílků s rukama překříženýma na hrudi v gestu adorace. --- Na vrcholu pilíře je osazeno ústřední sousoší Nejsvětější Trojice v obvyklé ikonografii. Postava Ježíše Krista vlevo, postava Boha Otce vpravo, mezi nimi holubice Ducha Svatého v mohutné paprsčité gloriole. --- Po stranách sloupu se nachází ještě sochy sv. Primitiva (vlevo) a sv. Konstantina (vpravo), které jsou osazeny na samostatných kvádrových soklech. Profilovaná širší patka přechází přes žlábkovnici v užší střední hranol nesoucí vyloženou profilovanou římsu. Obě figury jsou zobrazeny stojící v kontrapostu, oděni ve zbroji římského vojáka, s přilbicemi na hlavách a s bohatými drapériemi rozevlátých plášťů. Sv. Primitiv drží ve spuštěné levici mučednickou palmovou ratolest, levici ohnutou v lokti, pozvedá k nebi. Sv. Konstantin si pravou ruku v gestu odevzdání tiskne palmovou ratolest k hrudi, levici má volně spuštěnu. Obě postavy jsou označeny majuskulními zlacenými nápisy na předních stranách soklu (S. PRIMITIVUS, S. KONSTANTINVS), na zadní straně soklu sochy sv. Konstantina minuskulní latisnký nápis s chronogramem: „In LaVDeM VniVsw / trini patris fiLii / et / spiritVs sanCtii //“, na zadní straně soklu sochy sv. Primitiva trojí datace: MDCCXXXI, MDCCCLXXXIV, MCMXLVII.