sousoší Panny Marie

Sousoší P. Marie stojí na jižní straně náměstí Starosty Pavla. Stojí na vyvýšené kamenné podezdívce tvaru osmiúhelníka. Sousoší obkružuje kovové zábradlí s kamennými polygonálními pilířky. U podezdívky jsou v čele dva stupně schodů a samotný podstavec rámují tři stupně schodů. Sokl s podstavcem válcového půdorysu jsou výrazně členité se čtyřmi předstupujícími rohovými výběžky (v soklové části hranolovými, v podstavci uprostřed vykrojené a završené volutami). Uprostřed podstavce jsou oválné medailony s reliéfy polopostav světců. Na podstavec navazuje profilovaná římsa, která předstupuje v místech nad volutovými konzolami. Na těchto hranolových výběžcích stojí na soklu a plintu sochy světců. Nad medailony podstavec vrcholí mírně předstupující římsou zakončenou půlkruhovým obloukem. V polích mezi světci jsou ztvárněny sedící andílci na volutových konzolkách s příslušnými atributy. Na výše zmíněnou římsu navazuje užší členitý podstavec s konkávně projmutými stranami a výraznou profilovanou římsou. V úrovni nad andílky jsou osazeny vázy. Nad římsou je již sokl sochy P. Marie s andílčími hlavičkami. P. Marie stojí na zeměkouli obtočené hadem. Stojí na levé noze, pravá je pokrčena. Je ztvárněna v bohatě zřaseném šatě a s Ježíškem, kterého drží oběma rukama na pravé straně. Pohled má upřený dopředu. Hlavu P. Marie s dlouhými vlasy rámuje svatozář s dvanácti hvězdami. Ježíšek je ztvárněn nahý s rouškou, s pohledem upřeným k P. Marii a s paprsčitou svatozáří. Pravá ruka Ježíška je mírně natažena doprava. Předmětem ochrany je sousoší P. Marie.