sousoší Piety na podstavě

Sousoší je podáno v životní velikosti. Na klíně Panny Marie, sedící na skalisku pod křížem, spočívá bezvládné tělo Ježíše Krista. Levá noha Panny Marie je oproti pravé noze vyvýšena, tomu odpovídá i poloha Kristova těla, jehož hlava, mírně zvrácená, je tak v úrovni Mariina levého ramene. Marie hledí nepřítomně a v bolesti vzhůru. Oděna je v dlouhý, k chodidlům splývající šat, přes hlavu má plachetku. Levou podpírá Ježíšovu hlavu, pravou jej přidržuje v partii kolenou. Ježíš je oděn bederní rouškou, delší vlnité vlasy mu splývají k rameni. Jeho levá ruka je volně svěšena k zemi, pravou má položenu v klíně. Reliéfy: * včele těla, v zahloubené nice rámované svislými sloupky - reliéní scéna zpracovávající novozákonní námět Krista modlícího se v zahradě Getsemanské na Olivové hoře (Lukáš 22, 39 - 46); Ježíš klečí, opíraje se balvan skály, a modlí se v předzvěsti blížícího se utrpení, nad ním - ve druhém plánu scény - přilétá anděl držící v levé ruce kříž a v pravé ruce kalich, reliéfně jsou naznačena oblaka, oplocení zahrady se vstupní branou a palma; reliéf - v. 81 cm, š. 54 cm, hl. 9 cm Nápisy: * na zadní straně římsové hlavice těla - Melnitzky fe. / - RENOVIRT: 1858. / H. Grundmann. / * na zadní straně těla - DIESES BILDNISZ / HAT ERBAUEN LASSEN / ANTON NEFE 1TER. / 1832. /