špitál

Trojkřídlý přízemní objekt s hladkou fasádou, v zadním západním průčelí dvě prostorná kasulová okna někdejší kaple, dvojice valbových střech. Vstup z ulice K. Světlé do těsného dvorečku. Symetricky řešená dispozice. V předním traktu východním je od jihu k severu prostor s klášterní klenbou s pětibokými výsečemi, místnost s valenou klenbou s výsečemi, stejná místnost i na severní straně dvorku, následuje úzká segmentově překlenutá chodba a konečně krajní prostor s valenou klenbou a pětibokými lunetami. V zadním konstruktivním traktu hlubším než přední se vstupuje ze dvorka do předsíně s valenou klenbou s výsečemi (pár styčný trojúhelný, pár pětiboký), odtud přímo se vchází do bývalé kaple s klášterní klenbou s trojúhelnými lunetami. Z předsíně vedou k severu i k jihu chodby se stlačenou valenou klenbou, jež se pak lomí k západu, na severu také k východu. Místnosti po obou stranách východozápadních úseků těchto chodeb jsou zaklenuty valeně s pětibokými lunetami, jen nejsevernější prostor má segmentovou klenbu. Při severní straně budovy se sestupuje pravoúhle se lomícím schodištěm do sklepa vpravo při ulici K. Světlé s výrazně lomenou kamenou valenou klenbou. Úseky zdí po severní a jižní straně předsíně jsou mimořádně silné. Typologicky zajímavá architektura. (Ing. Janková, 1987)