společenský dům - Dělnický dům

Jednopatrový rohový objekt s nárožním, na koso posazeným arkýřem má uliční fasády bohatě členěné historizujícími štukovými prvky. Do Krampolovy ulice je orientováno pět okenních os, do ulice Masarykovy se obrací sedmiosá fasáda. Mírně vystupující rizality – na západní straně jednoosý, na jižní trojosý – završují členité štíty. Okenní otvory, kromě rizalitu na jižní straně jsou sdružené po dvojicích. Okna mají profilované šambrány, v patře doplněné suprafenestry trojúhelníkového nebo segmentového tvaru. Opatřena jsou rovněž jednoduchými obdélníkovými parapetními výplněmi. Konzola arkýře je zdobena štukovým maskaronem. Bohatěji ztvárněný rizalit na jižní straně má slepý štukový portál s edikulou sestávající s plochých pilastrů a konvex-konkávně prohnuté supraporty s volutovým klenákem uprostřed, kterou zdobí kartuš s festony po stranách, nesoucí datum1900. Horizontálně fasády člení kordonová římsa oddělující první patro od přízemí a římsa korunní, vynesená řadou štíhlých konzolek. Plocha fasád je pojednána pásovou bosáží. Pod arkýřem osazena bronzová pamětní deska s textem: Budova bývalého Dělnického domu německé sociální demokracie z doby před první světovou válkou. Střechy objektu jsou sedlové, arkýř má vyšší střechu jehlancovou se seříznutým vrcholem, majícím masivní plechovou římsu s ozdobnou mřížkou a na každé straně oválné okénko se zdobným tepaným orámováním. K Dělnickému domu přísluší také do Krampolovy ulice orientovaný rozlehlý sál, tvořící samostatné užší křídlo, z kterého je rovněž hlavní vstup do nárožní části komplexu. Sál je zcela novodobě přestavěn, památkově chráněná je pouze část v nároží ulic s původními fasádami. Objekt je podsklepen, stropy tvoří železné nosníky se segmentovými cihelnými klenbami. Nadzemní podlaží jsou zcela novodobě adaptována, bez významných památkových detailů.