Spořitelna / Česká spořitelna

Dvoupatrový nárožní dům, průčelí do ulice 5 os, v přízemí 3 oblouky podloubí na hranolových pilířích. Pod okny v 1. patře průběžná římsa, nad okny kordonová římsa profilovaná. Mezi 2. a 3. oknem deska s bustou Terezy Novákové, která v domě bydlela a tvořila. Mezi okny 2. patra profilované pilastry nesoucí římsu, na které stojí 3 alegorické postavy žen. Korunní římsa jednoduchá. Střecha valbová, eternit. Levý bok: 7 os, 2. - 6. rizalit, 7. osa v přízemí jeden oblouk podloubí. Pod okny 2.-6. osy v přízemí průběžná římsa, nad okny jednotlivé římsy. Pod okny v 1. patře průběžná římsa, nad okny mohutná profilovaná římsa kordonová. U oken ve 2. patře v 2. a 6. ose profilované pilastry nesoucí římsu, na ní 2 mužské alegorické postavy. Zadní průčelí 4 osy, 1. osa je tvořena pavlačemi v každém patře a okrouhlou baštou. Vnitřek - přízemí plochostropé, za vstupními původními dveřmi prosklenými s mřížemi schodiště s původním kovaným zábradlím, dále vchod do vestibulu, kde je na stěně freska - alegorické postavy žen, v pozadí panorama Litomyšle. Zastropeno světlíkem, původní obložení mramorem, mléčným sklem, kované zábradlí ochozu s původními světly. Z ochozu vchod do 1. patra. Další patra plochostropá, uprostřed vestibulu křišťálový lustr. popis V. Paukrt 1985