spořitelna

Budova přibližně obdélného půdorysu s předsazeným východním rizalitem; severovýchodní přístavba tvoří s hmotou budovy půdorys písmena L. Hlavnímu, východnímu průčelí dominuje mohutný rizalit obložený deskami (cca 100 x 150 cm) ze žlutavého, žíhaného pískovce. Přístup zajištěn kamenným schodištěm o pěti stupních, při jeho vyústění se zvedá předsazený balkon na čtyřech pilířích z travertinu, z téhož materiálu je i vstupní průčelí v partii pod balkonem a poprseň balkonu. V poprsni balkonu jsou zasazeny čtyři pískovcové kvádry, sloužící za sokly soch. Na nízkých plintech se u každé sochy na čelně levé straně nachází tesaný monogram J.B., přičemž socha čelně vlevo je opatřena signaturou J. BEZEMEK. Sochy zleva doprava představují: těžký průmysl (muž s nářadím), spořivost (žena s dítětem držícím spořitelní kasičku), textilní průmysl (žena s látkou) a zemědělství (postava rozsévače). Materiálem je pískovec. Vstup na balkon zajištěn dveřmi, jednodílnými, prosklenými se světlíkem, sdruženými s bočními stejně vysokými okenními otvory, vertikálně dělenými pěti tabulkami skla; dveře i okna v dřevěných rámech. Po obou stranách dvě sdružená nautická kulatá okénka, v dřevěných rámech, dělených vertikálně. Mezi okénky kovové držáky na prapory. V centru zbylé plochy rizalitu se nachází pískovcový tesaný znak města Sobotky. Napravo původní vlajkový stožár. Hlavní vstup do budovy, situovaný do centrální osy pod balkonem, je zajištěn dvojitými kovovými dveřmi (vzdálenost cca 1,5 m), dvoukřídlými, skleněnými jednotabulkovými se světlíkem, původní vertikální, nahoře pravoúhle se zalamující trubková kovová madla, původní kování. Po obou stranách dveří skleněné výkladce; dveře i výkladce vyplněny kovovou mříží. Ostatní hmota budovy se do východního průčelí otevírá břízolitovými plochami zdí, členěných jen na čelně levé straně oknem, dvoudílným, děleným horizontálně. Zde, v tomto levém traktu, také začíná úsek soklu z pískovcových desek obdélného tvaru, pokládaných vertikálně; výška soklu cca 1,5 m. Z centrální hmoty budovy vystupuje v úhlu 90° severovýchodní přístavek, horizontální, omítaný břízolitem, otevřený třemi dvoudílnými okny, dvoutabulkovými v dřevěných rámech; mezi okny dva pásy horizontálně pokládaných keramických dlaždic barvy slonová kost. Před tímto přístavkem se nachází rampa pro bezbariérový přístup, zaoblená, s nerez kovovým zábradlím. Severní průčelí se v partii nad tímto přístavkem otevírá směrem na střešní terasu jednodílnými, jednotabulkovými dveřmi se světlíkem, oknem stejného charakteru a kulatým okénkem, v podstřešní partii pak dvěma kulatými okénky. Vystupující schodišťový trakt je osvětlen rozměrným vertikálním mnohatabulkovým oknem. Následuje novodobý přístavek výtahové šachty, bíle omítnutý, proražený třemi kulatými okénky a zakončený proskleným světlíkem. Západní trakt severního průčelí břízolitový, v přízemí osvětlený třemi rozměrnými a jedním stejně vysokým, ale užším oknem; tato okna dvoutabulková, dělená horizontálně, zamřížovaná. V prvním NP u výtahové šachty balkon s kovovým zábradlím, úzké dveře s přidruženým oknem, po pravé straně okénko kulaté, jedno větší a dvě menší okna dvoudílná, dvoutabulková, v dřevěných rámech. Průčelí západní břízolitové, se soklem z pískovcových desek; přízemí osvětleno dvěma dvoudílnými okny, dvoutabulkovými, dělenými horizontálně, mezi nimi dvě sdružená kulatá okénka. První poschodí akcentováno balkonem z pískovcových desek, osvětleno dvěma okny, třítabulkovými, opět v dřevěných rámech. Střecha do tohoto průčelí otevřena malým vikýřem. Jižní průčelí je členěno soklem, pokračujícím z průčelí západního. Západní a východní nároží břízolitové, obě osvětlena dvěma okny nad sebou, dvoutabulkovými v dřevěných rámech, spodní dělena horizontálně, vrchní vertikálně. Před hmotu průčelí mírně vystupuje rizalit obložený pískovcovými deskami, v úrovni přízemí proražený pěti dvoutabulkovými, horizontálně dělenými okny, v prvním NP pěti okny taktéž dvoutabulkovými, ale dělenými vertikálně. Mezi okny v přízemí a v patře pět břízolitových kvádrů. Nad korunní římsou pět nízkých vikýřů. Střecha valbová, oplechovaná mědí, v partii východního rizalitu a severovýchodního přístavku rovná. Okap je veden v korunní římse a odtud jsou měděné, hranaté svody v koutech předstoupení budovy na jižním průčelí. Komín na západní straně je vyzděný z cihel, zvednutý nad hřeben střechy a nahoře má vybetonovanou obrubu tvaru desky. Před východním průčelím se nachází nově vybudované parkoviště a parčík. Zde, čelně vlevo průčelí budovy stojí bronzová busta malíře Václava Špály od sochře Vladimíra Preclíka. Je umístěna na vysokém podstavci z mramoru, dole nad zemí s výžlabkem a pod bustou s vystouplým pamětním nápisem. V bývalé zahradě rostou dřeviny, které pocházejí z doby vybudování objektu. Na západní straně je původní oplocení, které se pravoúhle napojuje na stavbu. Vstup do budovy má předsíň pokrytou čtvercovými deskami barevného terazza, na stěnách obložení z desek bílého tmavě žíhaného mramoru. Čelně vpravo se nachází vstup do původní vrátnice s původním řešením dveří, nízkých oken a s původním kováním. Čelně vlevo vstupu je postavený sokl do stran rozšířený deskami; sokl je ze stejného materiálu jako obklad stěn. Na něm volně nasazená sádrová, na bronz patinovaná busta Aloise Rašína jako movitý kulturní objekt. Prosklený vstup do haly u schodiště tvoří stěnu s jednou velkou deskou skla nahoře a čtyřmi menšími deskami v dolní části, z nichž dvě patří “lítacím” dveřím vstupu. Vstupní hala má podlahu ze stejných terazzových desek jako předsíň, stěny jsou z velké části pokryty modrými keramickými kachlemi. Po levé straně při vstupu bazének pokrytý červenými keramickými kachlemi, nad ním na zdi měděný vývod z vodotrysku tvaru vodorovně položeného pásku; rám z drobných světle žlutých kachlí s keramickou červenou lištou po obvodu. Z haly několik vstupů do administrativních prostor; čelně vstup původními dveřmi prosklenými dvoukřídlými, dvoutabulkovými s trubkovými vertikálními madly do prostory samotné bývalé spořitelny, dnes banky. Podlaha barevné terazzo mřížkového ornamentálního rastru, stěny bíle omítané, na severu proražené třemi okny dvoutabulkovými, dělenými horizontálně; skla oken leptaná: zleva motiv státního znaku - český lev a rakouská policejní přilba. Vedle na lavici sedící postava (K.H. Borovský) s položeným džbánem, hledící vzhůru, v levé ruce kniha a ratolest, pravá ruka zaťatá. Prostřední okno s nápisem SOBOTKA, založ. 1909, znak města. Okno pravé vysklené strukturovaným sklem bez dekoru. Zde nevhodně instalovány elektrické rozvaděče. Po levé straně přepážka s centrálním pilířem. U tohoto pilíře závěsné kovové stropní hodiny. Na západní stěně plastický znak města ve vysokém reliéfu z mramoru. Strop s jednoduchým obdélným štukovým zrcadlem. Novodobá svítidla. Odtud v jihovýchodním rohu vstup do dvou prostor situovaných za sebou. Vstup zajištěn původními, do oblouku ohýbanými dveřmi. Schodiště ve vstupní hale provedeno ze žulových stupňů, obložené keramickými kachlemi, zábradlí trubkové z nerez kovu, podesta obdélná s terazzem. 1.NP téměř kompletně změněno mladšími přestavbami. Hodnotné jsou úpravy dnešní obřadní síně a přidružené místnosti, odkud je vstup na terasu původními, výše popsanými prosklenými dveřmi s původním kováním a systémem otvírání oken. Obřadní síň obložena dřevem, stropy s jednoduchými štukovými ornamenty, hodnotná skleněná stropní svítidla; úpravy pocházejí ze 60. (?) let 20. stol. V traktu upraveném v 90. let na kanceláře MÚ se nacházejí původní keramická kamna s kováním. Podkroví upraveno na pracovní prostory, krovy z větší části přepříčkovány,dřevěná krovní konstrukce na několika místech odhalená. V centrální podkrovní místnosti uloženy dvě bronzové pamětní desky z roku 1937. Sklepy plochostropé s omítanými stropními traverzami.