správní budova

Jde o zděný a omítnutý trojkřídlý objekt, postavený na půdorysu tvaru písmene U. Je čtyřpodlažní, ve středu středního křídla se nachází o patro vyšší rizalit. Pětiosé jihozápadní průčelí rizalitu má v dolní, hladce omítnuté části okna do suterénu, lemovaná šambránou – až na střední osu, v níž je vstup. Přízemí člení pásová bosáž, zalamující se nad okny do naznačených klenáků. Střední osa se nachází ve velmi mírném rizalitu. Je zde umístěn vstup – dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce. Jejich plnou dolní část zdobí obdélné, na výšku orientované pole s dovnitř vykrojenými rohy. Střední a horní část je prosklená, křídla se lehce šikmo zvedají ke středu. Nad profilovaným poutcem je zasklený nadsvětlík půlkruhového tvaru, chránění mříží se sluncovým motivem a stáčenými prvky. Vstup má dvojitou šambránu. Vnitřní je vyžlabená, s profilovanými okraji, sledující tvar dveří. Vnější šambrána má rozšířené rohy a nad dveřmi přechází v pole s dovnitř vybranými boky, sahající pod hlavní římsu. Ve středu pole je sdružený hlavní klenák. Ve zbývajících osách přízemí rizalitu jsou stejná okna, umístěná ve špaletě. Jsou dřevěná dvoukřídlá, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny. Profilovaný poutec odděluje horní dvoudílnou půlkruhovou část. Bosáž nesahá až k okenním otvorům a zde ponechaná hladká stěna, oproti bosáží vpadlá, tak tvoří negativní šambránu. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa a pod ní, opět v hladkém úseku stěny, ještě plastické parapetní pole s rozšířenými dolními rohy. Okna v obou osách vlevo od vstupu jsou zabezpečena vnější mříží. Úroveň přízemí nahoře vymezuje profilovaná římsa. Vyšší část rizalitu člení lizény, umístěné u nároží a po obou stranách střední osy. V prvním a druhém patře jsou průběžné, v třetím patře oddělené profilovanou římsou probíhající po celé šíři rizalitu a nad lizénami se zalamující. V horní části dolních lizén se nachází plastické obdélné pole s rozšířeným středem s třemi střapci, u horních lizén je čabraka s triglyfem a dole se střapcem. Stěnu ještě člení lizénový rám kolem střední osy a dvouosých postranních úseků. Tvoří ho dvě svislé lizény a horní vodorovná, jejich spojení je obloučkovitě vykrojené. V osách rizalitu první a druhé zprava a zleva jsou stejná obdélná okna, umístěná ve špaletě. Členěná jsou stejně jako okna v přízemí, avšak tato mají po stranách a nahoře šambránu. Šambrána s ušima s kapkou má zvýrazněný vnější okraj, nad oknem je obloukovitá profilovaná římsa. Mezi šambránou a římsou je plastické pole s vybranými boky. Ve střední ose je sdružené okno tvořené dvěma částmi, stejnými jako v bočních úsecích. Obdobná je i společná šambrána, na ploše mezi okny doplněná plastickou čabrakou. Nad oknem je profilovaná římsa s vyvýšeným středem, přecházející do něj prohnutými boky. Pod římsou je vykrajované pole. Všechna okna prvního patra rizalitu mají vnější mříž. Po celé šíři stěny probíhá profilovaná podokenní římsa. Ve střední ose druhého patra je opět sdružené okno se stejnou šambránou jako níže. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa s plastickým polem tvaru čabraky. Má delší střed, uprostřed s půlkruhem s kapkou, nad ním je plastické oválné, na výšku situované pole. Vykrojené boky směřují k rohům, opatřeným vždy dvěma kapkami. Nad oknem je profilovaná římsa s vypouklým středem, pod římsou je plastické pole. V bočních osách rizalitu je půlkruhově zakončené okno stejného členění jako v přízemí. Po stranách a nahoře ho lemuje šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem. Nad oknem je obloučková profilovaná římsa, pod ní je plastické pole vybíhající po stranách do uší s kapkou. V jeho středu je hlavní klenák, zasazující i do šambrány. Úroveň druhého patra završuje profilovaná římsa. Třetí patro má ve střední ose termální okno, tvořené třemi částmi oddělenými zděným sloupkem. Sklo je bohatě členěné do tabulek, v nichž jsou částečně barevná skla. Okno lemuje po stranách a nahoře šambrána se zvýrazněným okrajem a sdruženým hlavním klenákem, sahajícím až pod hlavní římsu. Obdobné členění a zasklení mají i okna v osách po obou stranách středu fasády. Jsou však obdélná a taková je i jejich šambrána, jinak podobného provedení jako u středního okna. Lizénové rámy v tomto patře nemají ozdobné vykrojení a navíc je zde i vodorovná lizéna dolní. Profilovaná hlavní římsa přechází v orámování trojúhelného štítu nad střední osou. Výše se zvedá atika, sahající po celé šíři stěny rizalitu. Člení ji lizénové rámy a plastické obrysové kruhy. Nad střední osou se nachází velký zděný vikýř, v jehož přední stěně je uprostřed okno ukončené nahoře do půlkruhu. Okno má šambránu s rozšířenými dolními rohy a s hlavním klenákem. U boků, opatřených volutou, je na stěně štítu plastická pásová bosáž, doplněná nahoře vodorovnou lizénou. Ta je nad bosáží širší a obloučkovitým vykrojením přechází v tenčí střední část. Štít zakončuje segmentový fronton, jehož plastické orámování je dole uprostřed vykrojené dovnitř do oblouku. Základní členění fasády je obdobné i na úsecích jihozápadního průčelí vpravo a vlevo od středního rizalitu. Ty jsou pětiosé s tím, že vlevo od rizalitu se v místě střední osy napojuje krček, spojující správní budovu se starým zámkem čp. 168. V nadzemních podlažích jsou trojkřídlá okna s křídly rozdělenými vodorovnými příčlemi na poloviny a s trojdílnou horní částí, oddělenou profilovaným poutcem. V přízemí jsou okna zakončená segmentovým obloukem, naznačené klenáky nad oknem jsou hustější, než u oken v přízemí rizalitu. Profilované nadokenní římsy v prvním patře jsou rovné, mezi nimi a hořejškem šambrány je plastické pole s dovnitř vykrojenými boky. Okna v druhém patře mají šambránu nahoře ve středu rozšířenou, uprostřed je sdružený hlavní klenák. Parapetní pole má jednodušší tvar, dole s dovnitř vykrojeným segmentovým obloukem. U nároží je v úrovni prvního a druhého patra průběžná lizéna s pásovou bosáží, v jejíž horní části je motiv čabraky s třemi střapci a vepsaným oválem, situovaným na výšku. Průčelí zakončuje profilovaná hlavní římsa. Osmiosá jihovýchodní fasáda jihovýchodního křídla a severozápadní fasáda severozápadního křídla je provedená stejně jako úseky po stranách rizalitu jihozápadního průčelí středního křídla. Jediný rozdíl je v pravé krajní ose severozápadní fasády severozápadní křídla, kde je vstup lemovaný šambránou. Severovýchodní průčelí severozápadního křídla má dole sokl z režného zdiva z lomového kamene. Úroveň suterénu je hladce omítnutá, bez otvorů. Přízemí člení pásová bosáž, vyšší část oddělují dvě profilované římsy nad sebou, stejné jako na již popsaných stranách budovy. Úroveň prvního a druhého patra má u nároží stejné průběžné lizény jako u nároží na severozápadním průčelí křídla. Ve středu stěny je v prvním patře zazděný okenní otvor. Lemuje ho šambrána s ušima, nahoře ve středu vyvýšená a opatřená hlavním klenákem. Její vnější okraj je zvýrazněný profilací. Po obou stranách osy se nachází hladká lizéna, nahoře se stejným plastickým motivem jako u nárožních lizén, pouze bez středního oválu. Úseky mezi lizénami člení lizénový rám s obloukovitými rohy. Průčelí završuje profilovaná hlavní římsa. Stejně je provedená i severovýchodní fasáda jihovýchodního křídla pouze s tím rozdílem, že zde chybí okenní otvor a lizénový rám tak sahá až k dolní římse. V dolní části je ke stěně připojen nízký obdélný přístavek. Dvorní průčelí všech tří křídel jsou zjednodušenou obdobou již popsaných fasád. Suterén je hladce omítnutý, v přízemí je pásová bosáž, vyšší části mají hladkou omítku. Přes průčelí přecházejí dvě profilované římsy nad sebou mezi přízemím a prvním patrem. Všechna okna - až na horní okno osvětlující schodiště, umístěné v přístavbě ke střednímu rizalitu, které je termální – jsou obdélná. Pod okny přízemí je parapetní pole, ve vyšších podlažích lemují okna šambrány s ušima a vyvýšeným středem horní části. V prvním patře je navíc hlavní klenák. Střední schodišťová přístavba je rozšířená o rizalit ve střední ose - s okny na schodiště. Mezi podlažími je plastické pole s dovnitř vykrojenými rohy, osu lemuje na obou stranách lizéna, přecházející nahoře kolem termálního okna do profilovaného půlkruhového oblouku s hlavním klenákem. Střední křídlo má sedlovou střechu, nad rizalitem je mansardová. Krytinou jsou šablony z pozinkovaného plechu. Na jihozápadní straně střechy úseků po obou stranách rizalitu se ve střední ose nachází zděný vikýř, v jehož přední stěně je oválné, na výšku orientované okno. Lemuje ho šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem a s hlavním klenákem. Po obou stranách okna je lizéna, nahoře se zvedá segmentový fronton. Boky přední stěny jsou opatřené volutou. Boční křídla mají střechu valbovou, krytou pozinkovanými plechovými šablonami. Jak již bylo uvedeno, spojení správní budovy s objektem starého zámku čp. 168 umožňuje obdélný dvoupatrový krček, napojený k levé části jihozápadního průčelí středního křídla. Jeho hloubka zhruba odpovídá střední ose úseku vlevo od středního rizalitu středního křídla. Suterén a přízemí jsou stejně vysoké jako u středního křídla, patra jsou však nižší. Fasády krčku jsou jednodušší obdobou hlavních průčelí správní budovy. Trojosá jihovýchodní fasáda má suterén hladce omítnutý. Přízemí člení pásová bosáž, nad otvory se zalamující do hustě rozložených klenáků. V krajních osách je dvoukřídlé okno s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s dvoudílnou horní částí tvaru segmentového oblouku, oddělenou profilovaným poutcem. Pod oknem je profilovaná parapetní římsa a obdélné parapetní pole s rozšířenými dolními rohy. Široká střední osa je v dolní a střední části hladce omítnutá, snad jde o zazděný vstup. Nahoře je obdélné, na šířku orientované trojdílné okno, ukončené do segmentového oblouku. Jeho díly člení dvě vodorovné a jedna svislá příčle. První patro odděluje profilovaná římsa, druhá probíhá pod jeho okny – jsou stejného provedení jako na správní budově. V pásu, vymezeném těmito římsami, je pod okny lehce vystouplé parapetní pole. Ve střední ose prvního patra je trojkřídlé obdélné okno, jehož křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny. Profilovaný poutec vymezuje trojdílnou horní část. Po stranách a nahoře lemuje okno šambrána s ušima s kapkou a se zvýrazněným vnějším okrajem. V krajních osách jsou podobná okna, avšak pouze dvoukřídlá. Ve druhém patře, odděleném profilovanou římsou, jsou tři stejná okna jako v prvním, jen místo průběžné parapetní římsy má každé okno svou. Protější strana je provedená stejně, pouze v přízemí jsou krajní okenní otvory zazděné. Krček má sedlovou střechu.