stadión

Stav k roku 2011 před rekonstrukcí: Sportovní stadion ve Štruncových sadech leží severovýchodně od městského jádra na přibližně trojúhelném prostoru při soutoku řeky Radbuzy a Mže. Je součástí velkoryse navrženého sportovního areálu, realizovaného postupně v letech 1953 – 1963 na místě městského parku zvaného Obcizna a zčásti také na místě sokolského cvičiště. Stadion má oválný půdorys o rozměrech 210 x 160 metrů s delší osou probíhající ve směru sever - jih. Na příčné ose oválu jsou situovány dva dominantní objekty – na východní straně tzv. brána borců, na protilehlé západní straně dvoupatrová 27,5 m vysoká hlavní tribuna. Tyto objekty jsou po obvodě oválu propojeny zemními valy, v patě s kamennými tarasními zídkami, na straně do stadionu upravenými jako tribuny (od počátku dubna letošního roku probíhá odstraňování valů). Při obvodu oválu jsou běžecké dráhy, uprostřed fotbalové hřiště. Tzv. brána borců o půdorysných rozměrech cca 57 x 20 metrů byla navržena jako stavba důsledně symetrická vůči střední ose. Brána je zvýrazněna dvojicí odstupňovaných pylonů, mezi nimiž je patrová galerie. Z vnější strany valu jsou po stranách brány dvouramenná schodiště (přístup na tribuny) a za nimi přízemní křídla s plochými střechami, zapuštěná do zemního valu. Na nižší části pylonů (celková výška 14,26 m, nižší část 11,40 m) měly být podle původního projektu umístěny sochy v nadživotní velikosti. Horní podlaží galerie, přístupné schodišti uvnitř pylonů, je řešeno jako otevřená terasa se zděným zábradlím. Fasády člení v úrovni přízemí pásová bosáž, nároží pylonů jsou zvýrazněna jednoduchými lisénami. Omítky jsou břízolitové. Rozlehlá západní tribuna o půdorysných rozměrech cca 106 x 18,25 m a výšce 27,5 m zaujímá celou západní stranu stadionu. Tribuna je dvoupatrová na obdélném půdorysu, který se v severní a jižní čtvrtině mírně zalamuje k východu (směrem do plochy stadionu). Západní průčelí obrácené do Štruncových sadů je v úrovni přízemí a patra zděné, zakončené plochým ochozem, nad nímž se již na štíhlých sloupech zdvíhá ocelová konstrukce vlastní tribuny. Východní průčelí se obrací do prostoru stadionu dvěma pořadími stupňovitě uspořádaných tribun, chráněných střechou, přičemž spodní pořadí částečně chrání horní tribuna. Jednotlivá pořadí tribuny jsou přístupná od severu a od jihu samostatnými schodišti. Tribuna je hodnotná jak po stránce konstrukční (spojuje v sobě železobetonovou a ocelovou konstrukci), tak po stránce architektonické.