starý zámek

Budovu starého zámku čp. 168, zasazenou do terénu, tvoří tři části. Dvoupatrový vlastní zámek má obdélný půdorys rozšířený v nárožích jihovýchodního průčelí o válcovou věž. Na jihozápadě na něj v ose o patro nižší přístavba obdélného půdorysu, zhruba stejné šířky a délky jako zámek. K jejímu západnímu nároží se napojuje třetí část – o něco nižší patrový objekt na půdorysu tvaru písmene U. Jihovýchodní průčelí vlastního zámku je sedmiosé. Přízemí člení v osách první a druhé zprava i zleva slepé arkády, lemované plastickým orámováním s hlavním klenákem. Vodorovnými prvky jsou lizény v dolní části stěny a mezi patami oblouků arkád a profilovaná římsa v téže úrovni na stojkách arkád. V arkádách jsou čtvercová dvoukřídlá okna ve špaletě, zabezpečená vnější mříží ze zprohýbaných prutů. Křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, otvor má šambránu se zvýrazněným vnějším okrajem. Střed přízemí je vyhrazen mohutnému pětiramennému schodišti, vedoucímu ke vstupu do prvního patra. Člení ho vystupující hranolové sloupky, ve středu přední strany schodiště vyšší. Sloupky zdobí vystouplé obdélné pole s půlkruhově zakončeným horním a dolním okrajem. Zábradlí schodiště tvoří stylizované kuželky, nahoře je profilovaný parapet. Pod středem schodiště je ponechán průchod, nahoře tvaru segmentového oblouku, uzavřený mřížovými vraty ze zprohýbaných prutů. Vede ke vstupu, situovanému ve střední ose přízemí. Nad ním je v prvním patře vchod do prvního patra. Jde o dvoukřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, pobité hřeby. Jejich křídla zdobí tři obdélné výplně nad sebou s vyřezaným klasovitým tvarem. Klas je situovaný vodorovně a na obou křídlech směřuje na vnější stranu. Střední výplň je orientovaná na šířku, horní a dolní na výšku. Také úroveň prvního patra člení podobné arkády jako přízemí - zde jsou však po celé šíři stěny. Oproti přízemí mají zvýrazněný sokl a šambrána je profilovaná. Hlavní klenák chybí u arkád po obou stranách vstupu, pod okny je obdélné parapetní pole s diamantovou bosou. Dnes jsou arkády zasklené dvoukřídlými okny v líci, jejichž křídla rozděluje jedna svislá a tři vodorovné příčle. Dvoudílná je také horní půlkruhová část, členěná sluncovitě. Ve střední arkádě je situován již popsaný vstup. Pod profilovanou mezipatrovou římsou jsou na stěně plastická obdélná, na šířku orientovaná pole s dovnitř vykrojenými dolními rohy a půlkruhově rozšířenou dolní částí. Pole se nacházejí mezi osami - až na osy druhou a třetí zprava i zleva. Druhé patro je o něco nižší než první. Ve všech osách jsou obdélná dvojitá dvoukřídlá okna s vnějšími křídly v líci. Dolní křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny, horní část je nečleněná. Okna mají bohaté orámování. U všech oken je po stranách a nahoře široká šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem, nahoře s volutovitýma ušima s kapkou. Pod okny je profilovaná parapetní římsa. U os první a druhé zprava i zleva je nad oknem sdružený hlavní klenák s vyrytým polem s dovnitř vykrojenými rohy, od klenáku k horním okrajům šambrány vede baldachýnovitě zprohýbaná páska. Pod oknem je parapetní pole s obdélným, na šířku orientovaným polem s hrubým povrchem. Mezi okny je obdélné, na výšku orientované pole, dole sahající k mezipatrové římse. Nahoře má dovnitř vykrojené rohy. Stěna kolem středních tří os je členěna lizénovými rámy s širokými svislými lizénami a úzkou horní vodorovnou lizénou, jejichž spojení je vypouklé. Vzniká tak pole kolem oken, které má hrubý povrch. Nad okny je oválný, na výšku situovaný medailón, spojený s horními rohy šambrán zvlněnou páskou s volutou. Pod okny je parapetní pole, nahoře vypouklé v celé šíři. V poli je výplň s rozšířenými rohy a hrubým povrchem. Fasáda vrcholí bohatě profilovanou hlavní římsou. Jak již bylo uvedeno, jsou v nárožích této strany zámku válcové věže, které jsou o patro vyšší. Obě jsou provedené obdobně. V ose jihovýchodní strany se ve všech podlažích nachází dvoukřídlé okno ve špaletě, lemované šambránou a zabezpečené vnější mříží – pouze v horním podlaží věže u východního nároží zámku je okno zazděné. Nad okny v přízemí a prvním patře je plastické pole, jehož zvlněné boky se zvedají do zaobleného užšího středu. V prvním patře má vnitřek pole hrubou omítku. Po obou stranách okenní osy (a také vzadu) je po téměř celé výši jednotlivých podlaží obdélné pole s dovnitř vykrojenými rohy, vyplněné hrubou omítkou. Podlaží věže oddělují profilované římsy, završuje ji bohatě profilovaná římsa hlavní se zubořezem. Věže mají kuželovou střechu, krytou prejzem, v jejich vrcholu je zasazena makovice. Zbývající dvě průčelí vlastní budovy zámku jsou výrazně jednodušší. Protější devítiosá severozápadní fasáda má v dolní části vysoký sokl, zakončený plochou římsou. Jednotlivá podlaží odděluje průběžná římsa, u severního nároží je plastická bosáž, tvořená střídavě nad sebou širšími a užšími částmi. V přízemí je tato bosáž masivnější než v patrech. Ve všech osách všech podlaží se nacházejí dvoukřídlá okna ve špaletě, lemovaná šambránou. V přízemí jsou dvoukřídlá, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s profilovaným poutcem vymezenou dvoukřídlou horní částí. Okna mají šambránu se zvýrazněným vnějším okrajem. V prvním patře jsou křídla oken členěn třemi vodorovnými příčlemi, horní křídla nad poutcem rozděluje vodorovná příčle na poloviny. Nahoře a po stranách lemuje otvor šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem a s ušima s kapkou, pod oknem je parapetní římsa. Podobné orámování mají i okna v druhém patře, avšak bez uší s kapkou. Křídla těchto oken člení dvě vodorovné příčle. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Dvouosé severovýchodní průčelí má členění podobné jako severozápadní strana. Dolní část stěny je v levé ose půlkruhově vyvýšená, nachází se zde drobné nedělené okénko. V přízemí je v levé ose stejné okno jako na severozápadě, v pravé je zazděný otvor o zhruba poloviční výši (chybí dolní část) a se stejnou šambránou. Od přízemí se na fasádě nachází u nároží stejná bosáž jako na severozápadní straně, stejná jsou i okna v prvním a druhém patře. Oproti severozápadu je římsa mezi přízemím a prvním patrem vyšší, je zde navíc profilovaná horní část, která končí u nároží. Výzdoba fasády v úrovni druhého patra je obdobná jako u os první a druhé zprava a zleva na jihovýchodní straně. Rozdíl je v části nad okny, kde jsou navíc dvě voluty u pásky vedle hlavního klenáku a mezi okny je obdélné pole s dovnitř vykrojenými rohy s hrubým povrchem. Pravá část takového pole je viditelná také vlevo od levé osy – zbytek zakrývá přístavba krčku ke správní budově, který zajišťuje komunikační propojení mezi oběma objekty. Budova zámku má valbovou střechu, krytinou jsou plechové šablony. Na vlastní zámek se v ose napojuje mladší patrová obdélná přístavba, která má díky odlišné výšce terénu také suterén. Její jihovýchodní průčelí je sedmiosé, střední tři osy se nacházejí v mírném rizalitu. Dolní část stěny chrání sokl. V suterénu situování os první až třetí zprava neodpovídá vyšším podlažím. V ose druhé zprava je vstup – jednokřídlé dřevěné dveře rámové konstrukce, zdobené obdélnými výplněmi. Nahoře a dole je jedna, orientovaná vodorovně, ve střední části dvě vedle sebe, orientované svisle. Otvor má jednoduché kamenné ostění. Vpravo a vlevo od vstupu je menší nedělené okno, umístěné v hluboké špaletě. V rizalitu člení fasádu pásová bosáž. V jeho osách a také v osách první a druhé zleva jsou stejná dvoukřídlá okna ve špaletě, jejichž křídla rozděluje vodorovná příčle na poloviny. Okna mají kamenné ostění se zvýrazněným vnějším okrajem. Vyšší část průčelí odděluje mezipatrová římsa. Ve všech osách přízemí a prvního patra se nacházejí stejná okna ve špaletě – dvoukřídlá, s poutcem oddělenou horní částí. Fasáda je bohatě členěná, s odlišným provedením rizalitu a bočních částí. Rizalit rytmizují pilastry po obou stranách os. Patka je pouze naznačena, pod římsovou hlavicí je plastický motiv čabraky po stranách s volutou a dole se střapcem (v provedení motivu v jednotlivých podlažích jsou drobné odchylky). Kolem oken je šambrána s ušima, pod nimi je obdélné, na šířku orientované parapetní pole (v patře je vyšší). Pod římsou, oddělující přízemí od prvního patra a procházející po celé šíři stěny, jsou nad okny na šířku orientovaná plastická pole. Nad středním oknem je obdélné, s mírně rozšířenými dolními rohy, nad bočními okny je v přízemí nahoře obdélné, dole obloukovitě dovnitř vykrojené. V prvním patře je nad bočními okny pole dole uprostřed rozšířené do oblouku na způsob čabraky, ve středu s drobným střapcem. V osách první a druhé zprava a zleva jsou stejná parapetní pole jako v rizalitu. Okna v přízemí mají šambránu, jejíž uši se nahoře volutovitě stáčejí. Nad okny je mohutná obloukovitá římsa, pod ní plastické pole. Šambrána oken v prvním patře je stejná jako u rizalitu, obdélné nadokenní pole je uprostřed dovnitř vybrané, se střapcem. Mezi osami přízemí i patra je na stěně poměrně krátká svislá lizéna. Fasádu završuje hlavní římsa, přecházející stejně jako římsa mezipatrová na boční průčelí. Jižní nároží je zaoblené a opatřené pásovou bosáží. Z jihozápadního průčelí s velmi vysokým soklem jsou vidět tři osy, vlevo se napojuje nižší přístavba. Osy druhá a třetí zprava se nacházejí v rizalitu, přechod je konkávního tvaru. Ve všech osách suterénu jsou stejná okna včetně šambrány jako na jihovýchodní straně. Také okna v přízemí jsou stejná, avšak s jednodušším orámováním. Jde o šambránu s ušima a obdélné, na šířku orientované parapetní pole s rozšířenými dolními rohy. Otvor v pravé ose je zazděný. V prvním patře je šambrána stejné velikosti jako na jihovýchodě, avšak okna jsou menší, zhruba jako v suterénu. Umístěná jsou v horní části šambrány s ušima. Pod šambránou je v osách první a druhé zprava dole zaoblené parapetní pole, uprostřed se střapcem. Pod oknem třetím zprava parapetní pole není, avšak šambrána je dole rozšířená směrem k oknu do obdélného pole. Stěna vrcholí profilovanou hlavní římsou. Osmiosá severozápadní fasáda má v dolní část dvoustupňový sokl, jehož výška odpovídá terénu dosti strmého sklonu. Mezi osami třetí, čtvrtou a pátou zprava je menší rozestup než mezi ostatními. Ve všech osách všech podlaží jsou dvoukřídlá okna ve špaletě. V suterénu jsou obdobná jako na protější straně, po stranách a nahoře je lemuje šambrána se zvýrazněným vnějším okrajem. Pod okny je parapetní římsa. V přízemí, odděleném římsou, jsou dvoukřídlá okna s poutcem vymezenou dvoukřídlou horní částí. Mají šambránu s ušima, dole je plastické parapetní pole obdélného, na šířku orientovaného tvaru, dole uprostřed rovně vybrané. V prvním patře, vymezeném římsou, jsou okna stejná - včetně šambrány. Odlišné je parapetní pole čabrakovitého motivu. Dole je obloukovité, konvex-konkávně členěné, ve středu je střapec. Stěnu zakončuje profilovaná hlavní římsa. Obě nároží jsou zaoblená, s pásovou bosáží (pravé je viditelné díky přístavbě pouze nahoře). Tato část zámku má valbovou střechu, krytou plechovými šablonami. V levé části jihozápadního průčelí se napojuje nejmladší část budovy zámku - patrová přístavba, která má půdorys tvaru písmene U, přičemž napojující se křídlo je kratší. Jeho dvouosá jihovýchodní fasáda má dole suterén, který je bez otvorů. Je stejně vysoký jako sokl první přístavby. V přízemí i patře jsou stejná dvoukřídlá okna s poutcem oddělenou horní částí. Fasádu člení plastická obdélná pole, nacházející se pod okny i nad nimi. Stěnu zakončuje široká vodorovná lizéna a profilovaná hlavní římsa, které obě pokračují na kolmo se napojující delší křídlo. U napojení obou křídel je úzký úsek, v němž jsou nad sebou tři okna (horní je nejmenší). Trojosá fasáda delšího křídla má u obou nároží pásovou bosáž. Začíná nad soklem, v němž jsou dvě okénka, situovaná mimo osy. Mezi osami člení fasádu tři plastická obdélná pole nad sebou, oddělená vodorovnou spárou. Nacházejí se po obou stranách os a na bocích je vymezuje svislá lizéna. Ve všech osách přízemí i patra jsou stejná nedělená okna. Přízemní mají průběžnou parapetní římsu (nesahá až ke krajům stěny), pod okny v patře je parapetní římsa s plastickým parapetním polem čabrakovitého tvaru. Nahoře je obdélné, dole na obou stranách vykrojené, z oblého a dlouhého dolního středu visí střapec. Horní lizéna a hlavní římsa pokračují i na další strany přístavby. Jihovýchodní průčelí delšího křídla má u obou nároží pásovou bosáž. V horní části stěny je uprostřed stěny velký okenní otvor, dnes zazděný. Po stranách má šambránu, dole profilovanou parapetní římsu. V její úrovni člení fasádu průběžná linka. Jihozápadní průčelí delšího křídla je rozděleno na tři části. Pravá je trojosá, s nárožní bosáží. Suterén je pětiosý, s malými nedělenými okny. Stěna kolem oken vystupuje a tvoří tak jejich orámování. Úroveň přízemí a patra jsou provedené stejně jako na protější straně. Směrem doleva následuje osa, v níž je vstup. Je přístupný po přiloženém jednoramenném schodišti s podestou, pod níž je volný prostor a s jednoduchým kovovým zábradlím. Osu lemuje po obou stranách pásová bosáž. Výše jsou nad sebou dvě dvoukřídlá okna ve špaletě, s křídly rozdělenými vodorovnou příčlí na poloviny a s profilovaným poutcem oddělenou dvoudílnou horní částí. Pod okny je profilovaná parapetní římsa, sahající až k bosáži. Pod dolním oknem a nad ním je na fasádě obdélné pole s dovnitř vykrojenými rohy, které má hrubý povrch. Dvouosá levá část průčelí má u nároží pásovou bosáž, na této straně širší. V suterénu, který je bez otvorů, je stěna zpevněna směrem vzhůru se zužujícím nárožním opěrákem z režných kamenů. V obou osách přízemí i patra je menší nedělené okno ve špaletě, spojené se svým sousedem společnou profilovanou parapetní římsou. Mezi okny v patře je na stěně obdélné pole hrubého povrchu, dole vykrajované na způsob čabraky. Severozápadní průčelí kratšího křídla tvoří dvě části. Dvouosá levá z nich má suterénní (soklovou) část bez otvorů. U nároží a styku s pravou částí fasády je opět pásová bosáž. V obou osách obou podlaží jsou stejná dvoukřídlá okna ve špaletě, s poutcem vymezenou dvoudílnou horní částí. Pod okny je společná profilovaná parapetní římsa, která však v přízemí pod oknem v ose druhé zleva chybí. Výraznými prvky fasády jsou pole s hrubým povrchem. Pod okny v prvním patře jsou vysoká obdélná, na šířku orientovaná pole dole ve středu rozšířená do zaobleného motivu čabraky se střapcem. Mezi okny je další pole, dole po stranách se zubovitě a konvex-konkávně zužující. Dvouosá pravá část průčelí má v prvním patře po celé šíři lodžii, zapuštěná je i většina přízemí. Na jeho okrajích je část v líci s levým úsekem na způsob pilíře, v líci je i část stěny, spojující nahoře tyto „pilíře“. Ty jsou opatřené pásovou bosáží, suterénní úroveň pod nimi je zpevněná kónickým opěrákem z režného kamenného zdiva. Stěna mezi opěráky je zapuštěná jako přízemí, v její pravé části je zazděný obdélný otvor. Zhruba uprostřed se nacházejí kovové jednokřídlé dveře, k nimž vede v terénu vyhloubená cesta, lemovaná zídkami. V přízemí jsou dvě okna ve špaletě, z nichž levé je u levého „pilíře“ a druhé blíže středu stěny. Obě jsou stejná jako v levé části průčelí. Takové okno je i v levé ose prvního patra, která je oproti přízemí situována více vlevo. Nad druhým oknem přízemí jsou prosklené dveře na lodžii. Její přední část je členěná pásovou bosáží, stejně jako dva pilíře, podpírající strop lodžie. Její zábradlí tvoří režné cihlové pilířky, spojené parapetem. Obě křídla přístavby mají mansardovou střechu, krytou plechovými šablonami, v jejíž dolní části jsou zasazené půlkruhové zděné vikýře s velkými okny.