Sterneggovský palác

Dům založen před rokem 1400.Významnější oprava v l.1535-37.Radik. přestavba před r.1598.Do r.1606 další úprava,v l.1686-99 přestavba či úprava interiérů.Kolem r.1780 další přestavba-nejspíše fasády-v detailu již částečně klasicistní.Již tehdy stavba třípatrová.Se změnami v těchto letech koresponduje vnitřní výzdoba.Dům sestává z podélné hl. budovy,jejíž součástí je po sev.straně někdejší věž johanitského opevnění,obdélného dvora, za ním je hospodářské stavení. Hl.fasáda s poměrně nepravidelnou skladbou-boč.osy zdůrazňují mělké risality.Raně barok.portál z doby po r. 1686.Dvor.fasády jednoduché,většinou bez členění.Zajímavý je útvar se studnou v již.konci dvora.Sklepy zaklenuty valeně,z kamene s otisky šalování.Dispozice přízemí hl.budovy se shoduje s půdorysným řešením sklepů.Do patra vstup přímým schodištěm, výše navazuje schodiště v podélně oválné formě,pozdně barokní.V tomto podlažínzachovány nejvzácnější prostory domu, se štukovou výzdobou z 1.pol.18.stol.,dekoracemi stěn a rokokových doplňků z doby kolem r.1774. Hl.sál má štukem zdobený strop se zrcadlem. Na stěnách na plátně malované dekorace sign.Leopoldem Seidlem r.1774,kachlová kamna ze 2.pol.19.stol. Čtvercový sál v již.sousedství též se složitou dekoraci,kachlová kamna pozdně klasicistní.Čtvercové parkety asi pozdně barokní.Ve dvor.křídle zachována místnost s valenou klenbou, která má renesanční původ. 2.p.plochostropé,stejné dispozice s nižším podlažím. Místnosti 3.p.jsou plochostropé.Z konce 18.st.pochází krov.