stodola

Jde o stavbu na obdélníkovém půdorysu štítově orientovanou k záhumení komunikaci. Stodola je postavená převážně z kamene získaného sběrem nebo v lomu a zděného na hliněnou maltu. Při koruně zdiva na podélných stěnách probíhá několik řad nepálených cihel. V zadní štítové stěně (při záhumení cestě), která je vyzděná z kamene téměř až k vrcholu štítu (zbylá část je bedněná), jsou osazena tradiční mohutná jednokřídlá vrata ze svislých prken otáčivá na kovovém trnu. Výrazným stavebním detailem zadní štítové stěny se stal horizontální dřevěný překlad nad vraty. V přední štítové zdi byly místo vrat umístěny dveře a původní otvor byl dozděn plnou pálenou cihlou. V předním štítu již chybí dřevěné bednění v horní části (srov. svislá prkna jako na zadním štítu). V interiéru prochází pod stropními trámy, na nichž chybí záklop, v celé délce dřevěný trám (průvlak) podepřený dvěma začepovanými dřevěnými sloupky. Průvlak je umístěný asi ve dvou třetinách šířky stavby, tak aby zůstal volný průjezd stodolou, jehož plocha tvoří mlat. Celý vnitřní prostor vyplňuje hliněná dusaná podlaha. Dřevěná krovová hambalková konstrukce včetně stropních trámů a podpěrných sloupků je vyrobena převážně z tesaných vesměs dubových trámů. Kvůli tvrdému dřevěnému materiálu jsou jednotlivé krovové a stropní trámy značně nerovné (včetně podpěrných sloupků průvlaku). Střešní plášť tvoří pálená režná maloformátová drážková střešní taška.