stodola

Celoroubená selská stodola nad obdélným půdorysem, situovaná v závěru dvora usedlosti čp. 15. Podélná osa stavby je orientována cca ve směru S-J, tzn. v nezvyklé poloze - rovnoběžně s podélnou osou dvora. Střecha sedlová, pokrytá historickými betonovými drážkovými taškami. Dispozice sestává z neprůjezdného mlatu, se kterým oboustranně sousedí perny oddělené přepážkami, k severní perně pak ještě přiléhá prostor, který původně patrně sloužil jako vozová kolna. Stěny provedeny z hraněných, ručně otesaných kmenů, v nárožích spojených pomocí úplného kolmého přeplátování s ozubem tzv. na zámek. Nízká podezdívka složena z lomového kamene (místy doplněno plnými pálenými cihlami). Ve středové ose západního podélného průčelí je pravoúhlý vjezd uzavřený novodobými dvoukřídlými dřevěnými vraty s vnějšími kovovými pásovými závěsy. Nad boky otvoru se na horním trámu roubené stěny zachovala kovová oka (pásovina přibitá hřeby) po původních točnicových vratech. Po stranách vjezdu v roubené stěně vidět čela (s ozubem) kolmých trámů, z nichž jsou složeny příčky - pernové přepážky. Vpravo (jižně) od vjezdu byl v roubené stěně druhotně vyřezán vstup pro pěší, uzavřený novodobými jednokřídlými dřevěnými dveřmi prosté sbíjené svlakové konstrukce. Vlevo (severně) od vjezdu je dnes u nároží pouze bednění složené z přibíjených vodorovně kladených krajin a prken. U nároží severní perny, provázaného jako jižní nároží (přeplátování s ozubem, tzv. na zámek), je v bednění proveden vstup pro pěší uzavřený jednokřídlými dřevěnými sbíjenými dveřmi s vnějšími kovovými závěsy se skříňovým pantem. U severního nároží pak do bednění vložena druhotně použitá okenní křídla dělená příčlemi do tabulek. Severní nároží provázáno odlišně než všechna ostatní, pomocí sloupku se svislou středovou drážkou, do které jsou pomocí čepů kotveny jednotlivé trámy severní štítové stěny. Jedná se zřejmě o původní řešení z důvodu přítomnosti vjezdu do kolny, na protější straně (v nároží severní perny) do stěny kotveno kovové oko pro točnici (pásovina přibitá hřeby). Horní trámy štítových stěn a pernových přepážek slouží zároveň jako vazné trámy krovu a v podélných průčelích předstupují před líc roubené stěny, čímž vytváří konstrukci okapu. Spodní strana těchto zhlaví zaoblena přitesáním, a do boků jsou začepované výměny, do kterých jsou ještě z horní strany začepované krokve jalových vazeb. Štíty jsou trojúhelné, s mírným přesahem střechy ukončeným prknem a svisle bedněné (na severní straně novějšími prkny, na jihu staršími krajinami).