středověké opevnění Kamenná věž a hradiště Strahov

Lokalita Kamenná věž je příkladem středověkého opevnění, které bylo založeno ve strategické poloze na ostrožně nad soutokem dvou vodních toků. Bylo tvořeno centrální kruhovou stavbou chráněnou fortifikačním systémem skládajícím se z tří linií opevnění. Opevněná lokalita v trati „Strahov“ je příkladem výšinného sídliště situovaného na ostrožně mezi dvěma vodními toky. Opevnění Kamenná věž leží v nadmořské výšce 490 m na temeni hřbetu ostrožny mezi Malší a Velešínským potokem. Kamenná věž se nachází na temeni úzkého hřbetu ostrožny, jehož osa probíhá ve směru JZ – SV. Na obou bočních stranách je poloha chráněna příkrými srázy klesajícími k oběma vodním tokům, směrem k SV pak hřbet klesá k ústí potoka, které je však v současnosti zatopeno Vodní nádrží Římov. Lokalita je tvořena centrálním oválným pahorkem chráněným z JZ přístupové strany třemi pásů valů s příkopy, které příčně přepažují hřbet ostrožny. Vnější pás opevnění o délce asi 20 m se nachází 80 m od úpatí pahorku, vnější příkop je hluboký 1 m, výška valu je rovněž 1 m. Střední pás probíhá ve vzdálenosti 66 m od pahorku a výškový rozdíl mezi dnem příkopu a temenem valu je 1 m. Vnitřní val a příkop leží asi 45 m od pahorku, rozdíl mezi dnem příkopu a temenem valu je 1,5 m a délka opevnění je asi 15 m. Centrální pahorek, který své okolí převyšuje o 3 až 5 m, má mírně oválný tvar o rozměrech cca 30 × 20 m. Jeho temeno o průměru 10 – 12 m mělo původně středovou depresi, jíž okraje pahorku převyšovaly až o 1 m. Délka celého opevněného areálu je asi 84 m, jeho šířka se snižuje z 30 m na 15 m. Hradiště Strahov se nachází v nadmořské výšce 500 – 510 m na široké ploché ostrožně mezi řekou Malší (její údolí dnes zatopeno vodami Římovské vodní nádrže) a Velešínským potokem. Lichoběžníkovitá ostrožna se klínovitě zužuje směrem k SV, kde přechází v úzký hřbet, na němž se leží další opevněná lokalita Kamenná věž. Další nižší hřbet vybíhá z ostrožny JV směrem. Na JZ přístupové straně je ostrožna přepažena mohutným rovným valem s vnějším příkopem, který probíhá ve směru SSZ – JJV a který se původně připojoval k hranám údolí obou vodních toků. Opevnění o délce 200 m zřejmě na SSZ straně využilo přírodní terénní hranu o výšce až 2 m, takže vnitřní výška valu je zde max. 0,5 m a příkop zde není patrný. Směrem k J se terén na obou stranách valu postupně vyrovnává, čímž roste i jeho vnitřní výška – na 1 – 2 m ve střední části a 2 m na JZZ konci. Vnější výška fortifikace zde dosahuje asi 6 m. Rovněž vnější příkop je zde široký až 3 m a hluboký 0,4 – 0,8 m. Boky ostrožny zřejmě opevněny nebyly, na její vnitřní ploše se nenacházejí pozůstatky žádných objektů. Archeologické výzkumy a nálezy: První archeologické nálezy z Kamenné věže uvádí B. Dubský, který zde v roce 1930 získal keramiku údajně z 12. století. Na lokalitě proběhl v roce 1976 archeologický výzkum AÚ Praha vyvolaný stavbou přehrady, jeho cílem bylo určit stáří opevnění a zjistit jeho stavební podobu. Výzkum se zaměřil na temeno centrálního pahorku, kam byly položeny dvě sondy, jejichž hloubka se pohybovala od 1 do 2,5 m. Po celém obvodu pahorku byla zjištěna destrukce kamenného tělesa o šířce 2 – 3 m a výšce od 0,4 do 2 m. Nebyly zachyceny žádné stopy vnitřní konstrukce, původní kamenné zdivo tedy buď zcela zaniklo nebo se jednalo pouze o sypané kamenné opevnění. Nálezy strusky a propálené vrstvy dokládají zánik opevnění požárem. Nálezy keramiky datují celou stavbu do první poloviny 13. století. Z vnitřní plochy hradiště Strahov nejsou známy žádné archeologické nálezy, avšak v jeho okolí, zejména při patě ostrožny při poklesu hladiny vodní nádrže, byly při opakovaných sběrových akcích v druhé polovině 20. století nalezeny části nástrojů (část kamenné a bronzové sekerky), zbraní (pazourková šipka) a zlomky keramiky z mladší a pozdní doby kamenné, doby bronzové, raného a vrcholného středověku. Časové zařazení opevnění je nejisté, na základě jeho rozměrů a stavu zachování je někdy datováno do období třicetileté války, kdy v okolí Velešína probíhaly vojenské střety mezi stavovským a císařským vojskem.