Strojní cihelna

1) pec 2) kolna I. 3) lisovna s kolnou Areál cihelny se nachází při severním okraji obce Boubín, u silnice do Horažďovic. Cihlářské pracoviště sestává z několika budov (některé dochovány v torzálním stavu) a přiléhající plochy, která sloužila k těžbě a primární úpravě suroviny. Hlavním výrobním objektem je žárová komorová pec. Základní surovina se těžila nedaleko severním směrem a na pracoviště přivážela vlečkou. V čele směrem od hliniště stojí objekt obsahující lisovnu s navazující otevřenou kolnou (dnes s částečně zříceným zastřešením). Po stranách lisovny stojí otevřené kolny a na protějším konci vlastní pec. Jedná se o charakteristické uspořádání cihelny. V lisovně se zpracovávaly polotovary. Kolny sloužily jako sušárny či jako skladiště vysušených polotovarů určených k výpalu, ke kterému docházelo v žárové peci. Kolna stojící severně od lisovny, orientovaná k ní podélnou osou kolmo je dnes již destruovaná, dochovaly se pouze trosky střešní konstrukce a více či méně poškozené cihelné pilíře bez omítek. Mezi pecí a kolnou lisovny stojí ještě mladší - novodobý objekt postavený z cihel a s navazující otevřenou kolnou se sedlovou střechou.