Švehlova kolej s kinem

Rozlehlá čtyřpatrová budova ve stylu Národního slohu, postavená v l. 1923-1925 podle návrhu Jana Chládka. V objektu bylo r. 1928 otevřeno kino Academia, dnes využívané jako divadelní sál. Nárožní budova se skoseným nárožím, výrazně podélně členěná průběžnými římsami, plastickými pásky, kruhovými a čtvercovými motivy v parapetních a meziokenních polích. Nad trojdílným vstupem na atice osazeny mohutné kamenné koule. Sochařskou výzdobu zastupují kariatidy, nesoucí lodžii nad vstupem. Plastiky symbolizující čtyři roční období vytvořil sochař Franta Úprka. Fasáda původně z umělého kamene v národních barvách - cihlově červené a smetanově bílé. V interiéru zůstalo zachováno bohaté architektonické členění vestibulu, schodiště a přiléhající prostor s profilovanými podstropními římsami a členěním stěn. Budova byla nadstandardně vybavena - kromě jídelny a zmíněného sálu v suterénu např. také vlastní prádelnou.